kalomen834

stimolo BANNER 1

Π. Πέρκα: "Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια - Υπάρχει άλλος δρόμος"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενεργειακή κρίση εξαντλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχει ξεκινήσει πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και δε φαίνεται να τελειώνει στο άμεσο μέλλον.

Δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή αλλά όπως όλες οι αλλεπάλληλες κρίσεις που αφορούν στην οικονομία, έχει πολιτικό πρόσημο. Στη χώρα μας πολλαπλασιαστής της κρίσης είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας χωρίς έλεγχο και εποπτεία, να εξαγγείλει μια εμπροσθοβαρή και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, να δεσμεύσει τη χώρα έτι περαιτέρω στο φυσικό αέριο (κατά 24% στην ηλεκτροπαραγωγή και 10% στις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες), να ιδιωτικοποιήσει ενεργειακές εταιρείες (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών), να υπονομεύσει την αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρισμού και την ενεργειακή δημοκρατία που εξασφαλίζουν οι ενεργειακές κοινότητες και τα μικρά έργα ΑΠΕ, να κωλυσιεργήσει σε ότι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, αποθήκευση.

Το δε φάρμακο που επιλέχθηκε, δηλαδή οι επιδοτήσεις, όχι μόνο δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, αντιθέτως το οξύνουν. Είναι αυτονόητο ότι σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς η εκ των προτέρων εξαγγελία επιδότησης των αυξήσεων, οδηγεί στην ταχύτερη αύξηση των τιμών, αφού είναι σίγουρο ότι θα επιδοτηθούν.

Ακόμα και οι εξαγγελίες για φορολόγηση των υπερκερδών αποδείχθηκαν κενό γράμμα, αφού αφενός με αδιαφανή κριτήρια μειώνεται το προς φορολόγηση ποσό– π.χ. τα 2,2 δις υπερκέρδη των καθετοποιημένων παραγωγών από τον Ιούλιο του 21 έως τον Ιούνιο του 22 που υπολόγισε ο τομέας ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  με στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ , «μειώθηκε» σε 415 εκ. και αφετέρου γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, στερώντας ρευστότητα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι δε πυροσβεστικές παρεμβάσεις με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την επιβολή «κόφτη» για τα υπερκέρδη -που αφήνει όμως μεγάλα περιθώρια κέρδους- οδήγησαν σε νέα γενιά υπερκερδών  στη λιανική αυτή τη φορά, που αθροίζουν 1δις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Τι πρέπει να γίνει;

Ακριβώς τα αντίθετα. Ξεκινώντας από τη λειτουργεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας  όπου η τιμή της χονδρικής να καθορίζεται με βάση το πραγματικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνίτες, ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά) και ένα εύλογο κέρδος 5%. Να υπάρχει υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων και βεβαίως να αποσυνδεθεί η τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου κατά το παράδειγμα των χωρών  της Ιβηρικής.

Στη δε λιανική να υπάρχει ανώτατο όριο τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα.

Πολύ κρίσιμη παρέμβαση η ανάκτηση τουλάχιστον του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, η οποία επειδή ακριβώς έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ενέργειας, θα μπορούσε αντί να ηγείται της κερδοσκοπίας, να συγκρατεί τις τιμές.

Απαραίτητη παρέμβαση στις σημερινές συνθήκες ακραίας ακρίβειας σε όλο το φάσμα της οικονομίας, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι αναταραχές στις αγορές ενέργειας, το κόστος του ρίσκου και η μετακύληση της αστάθειας στους καταναλωτές είναι δομικό στοιχείο της αγοράς ενέργειας, βασισμένης στα ορυκτά καύσιμα. Όταν οι τιμές των καυσίμων καταρρέουν (2008, 2013, 2020), σπάνια επωφελούνται οι καταναλωτές. Αντίθετα όταν οι τιμές εκτοξεύονται, το κόστος μετακυλίεται στα νοικοκυριά, τα οποία απορροφούν και το μεγαλύτερο πλήγμα.

Εύκολα λοιπόν απαντάται και το ερώτημα, εάν πρέπει να επενδύσουμε σε νέα έργα  για ορυκτά καύσιμα που έχουν ημερομηνία λήξης ή εάν οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν για πιο γρήγορη και δίκαιη μετάβαση.

Ειδικότερα σήμερα που υπάρχουν οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα τις ΑΠΕ με πλουραλισμό και ενεργειακή δημοκρατία, την αποθήκευση ενέργειας για την οποία δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα το ρυθμιστικό πλαίσιο, τις ενεργειακές κοινότητες που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή της κοινωνίας και διάχυση του οφέλους, την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων ώστε να μην υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού χώρου.

Και βεβαίως την εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ενεργειακών αναγκών μας δεν είναι η ηλεκτροπαραγωγή. Το υπόλοιπο κομμάτι, που πρέπει εξίσου να εστιάσουμε, είναι η θέρμανση-ψύξη σπιτιών, οι μεταφορές, ο πρωτογενής τομέας κ.τ.λ.

Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. Συγχρόνως πρέπει να επενδύουμε και να επιδοτούμε προγράμματα που απευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην ανάπτυξη δικτύων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, στην ενεργειακή θωράκιση των δημόσιων κτηρίων, στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας αντλιών θερμότητας και ηλιακών θερμικών συστημάτων, ηλεκτροκίνησης, κ.α.

Με την κλιματική κρίση να κάνει όλο και πιο καταστροφική την παρουσία της, η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, με την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ και την μελλοντική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να έχουμε ενεργειακή και κλιματική ασφάλεια, αλλά και μικρότερο ενεργειακό κόστος.

*Η Πέτη Πέρκα, είναι βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

ΠΗΓΗ: www.topontiki.gr

Δημοφιλή Νέα

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων www.kozani…

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ποντοκώμης Γιώργος Πηλιανίδης στο kozani.tv: Μεγάλες καθυστερήσεις στις υποδομές στη Νέα Ποντοκώμη, καμιά ουσιαστική εξέλιξη στους πυλώνες υψηλής τάσης, μεγάλος κίνδυνος απαξίωσης. Ο δήμος Κοζάνης πρέπει να κάνει περισσότερα!
Γραμμάτια...

Γραμμάτια...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Α'2 Γυναικών Μπάσκετ: Έβδομη αγωνιστική για Λασσάνη Κοζάνης και Απόλλων Πτολεμαΐδας - Το πρόγραμμα
Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας

Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας


Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Π…

Βόλεϊ ΕΣΠΕΜ: Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου σε Β' Εθνική Γυναικών, Κ20 & Κ18 Κοριτσιών και Κ21 Αγοριών για τις ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας
Νίκος Σοφιανός:

Νίκος Σοφιανός: "Οι καπιταλιστές παίρνουν τα σπίτια του λαού με νόμους ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ" (video)


Κανένας δεν πρέπει να φοβάται, μπορούμε να αποτρέψουμε…

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης:

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα