pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Συλλογή προσωπικών δεδομένων με «σφραγίδα» του gov.gr;

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς με φόντο τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των

υποκλοπών, ιδιαίτερα αίσθηση προκαλεί το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”, σύμφωνα με το οποίο φέρεται να γίνεται συλλογή προσωπικών δεδομένων ακόμη και από εφαρμογές του gov.gr.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι εν λόγω κρατικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα είναι «θηρευτές» προσωπικών δεδομένων και εν δυνάμει μηχανές «αξιοποίησης» των δραστηριοτήτων των ανυποψίαστων χρηστών τους.

Μάλιστα, κάνει λόγο για «επικίνδυνες τρύπες» ασφαλείας στο GOV.GR και «ανοιχτά παράθυρα» για εμπορική και πολιτική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες κινητών android ή πάνω από 10% του ελληνικού πληθυσμού έχουν κατεβάσει μία ή περισσότερες εφαρμογές όπως το COVID Free Gr, το COVID Free GR Wallet, το GOV.GR, το GOV.GR Wallet, MyHealth, MyAttica. Ο αριθμός αυτός αφορά χονδρικά το 80% των χρηστών αυτών των εφαρμογών, καθώς το ένα πέμπτο των Ελλήνων κατόχων κινητών χρησιμοποιεί περιβάλλον ios σε κάποιο προϊόν Apple.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ήδη στοιχεία αυτών των χρηστών διοχετεύτηκαν σε διαφημιστές μέσω των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Σε μία προσπάθεια να προσδιοριστεί η «εμπορική» αξία αυτών των δεδομένων, με μία τιμή 30 ευρώ ανά χρήστη με βάση τα δεδομένα της αγοράς, προκύπτει δυνητικά μία αξία άνω των 90-100 εκατ. ευρώ.

«Είναι ενδιαφέρουσα, καθώς δεν έχουμε αντιληφθεί να έχει αποτυπωθεί λογιστικά, ούτε να συνάδει προς τον δημοσιευμένο σκοπό δημιουργίας αυτών των εφαρμογών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Από τη μεριά του, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντώντας στο δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, κάνει λόγο για «τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «οι εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και χωρίς καμία περιττή ή εμπορική χρήση δεδομένων και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη».

Αναλυτικά, η απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

«Τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή. Αυτό είναι, συνοπτικά, το σχόλιο μας για το σημερινό δημοσίευμα της Εφ.Συν.

Το μεγάλο ψηφιακό κεκτημένο που έχει συντελεστεί στη χώρα, οι 1.500 υπηρεσίες του Gov.gr και το 1 δις ψηφιακές συναλλαγές φέτος δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους.

Όλες οι εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και χωρίς καμία περιττή ή εμπορική χρήση δεδομένων και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη.

Ταυτόχρονα, η χώρα αποκτά συνεχώς νέα συστήματα που αντικαθιστούν τα παλαιά και γίνονται διαρκείς επενδύσεις στη θωράκιση και διασφάλιση των συστημάτων. Μια εικόνα εντελώς αντίθετη από το παρελθόν, όπου η έννοια κυβερνοασφάλεια υπήρχε μόνο στη θεωρία και σίγουρα όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τα θέματα της πληροφορικής είναι πολύ σοβαρά για να τυγχάνουν συνωμοσιολογικής, υπαινικτικής και μη επιστημονικής αντιμετώπισης. Και ίσως αυτό εν μέρει επεξηγεί γιατί η πρόοδος σε αυτό τον τομέα είχε καθυστερήσει τόσο.Φυσικά, στην πραγματικότητα όλη αυτή η συζήτηση ελάχιστα αφορά τις λεπτομέρειες των ψηφιακών εφαρμογών και το πως οι πολίτες εξυπηρετούνται. Το σκεπτικό για ακόμα μια φορά αφορά τη στοχοποίηση του ψηφιακού έργου της κυβέρνησης προεκλογικά. Όπως έχουμε όμως τονίσει και στο παρελθόν, η Ελλάδα αλλάζει με έργα, όχι με λάσπη».

 

ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από τον Τελικό Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Ο επίλογος της αστυφιλίας (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

Ο επίλογος της αστυφιλίας (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)


Ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε την μετακίνηση των…

Νίκος Κατακαλίδης - Προπονητής Εορδαϊκού: «Το θέλαμε πάρα πολύ το Κύπελλο, είναι ένας σημαντικός τίτλος για εμάς» (video)
«Εργατικά ατυχήματα(;) και δυστυχήματα(;)»