pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Καλλιτέχνες - 48ωρη απεργία: Στον δρόμο ο κόσμος του Πολιτισμού για τον κυβερνητικό εμπαιγμό

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν από τις διεκδικήσεις τους και τα αιτήματά τους οι καλλιτέχνες- Δηλώσεις Αναγνωστοπούλου, Μπιμπίλα, Νεφελούδη.

Προχωράμε ακόμα πιο δυναμικά και πιο πεισμωμένοι στη 48ωρη απεργία μας, διαμηνύουν οι καλλιτέχνες. Με σαφήνεια απαντούν στις ασκήσεις εμπαιγμού στις οποίες έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί τον πανικό της απέναντι στην αποφασιστικότητα του κόσμου των τεχνών για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβιβάζει τα πτυχία τους σε απολυτήρια Λυκείου.

Παραμονές της 48ωρης πανελλαδικής-πανκαλλιτεχνικής απεργίας τους, σήμερα και αύριο, ενόψει των μεγάλων συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, και αφού έχει πέσει στο κενό η ανάρτηση του πρωθυπουργού στα σόσιαλ μίντια το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση χθες επιχείρησε ακόμα μία ρελάνς. Κατέθεσε τροπολογία μέσω των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία υποτίθεται πως «στέκεται δίπλα στον καλλιτεχνικό κόσμο», όπως τη διαφήμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πλην όμως δεν αγγίζει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα. Τουναντίον, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα σ’ αυτά που ήδη υπάρχουν.

«Εμπαιγμό» χαρακτηρίζει η ΠΟΘΑ την τροπολογία, εξηγώντας ότι «δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών, δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε.». Επομένως, «τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν».

Στο κενό λοιπόν πέφτει και αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης, που έχει απέναντί της όλο τον κόσμο του Πολιτισμού. Καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, σπουδαστές δραματικών σχολών, μαθητές καλλιτεχνικών σχολείων ανοίγουν σήμερα τον χορό μιας πανκαλλιτεχνικής κινητοποίησης που έχει πολλά χρόνια να δει η χώρα, πολύ πριν το 2013, οπότε ήταν η τελευταία απεργία έως τώρα που είχε κάνει το ΣΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη 48ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία, εκτός από το Σωματείο Τεχνικών Θεάτρου Ελλάδος, συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ενώ και η ΟΛΜΕ συμμετέχει με τρίωρες στάσεις εργασίας και τις δύο ημέρες (11 π.μ.-2 μ.μ.). Από πλευράς της, η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη (11 π.μ.-2 μ.μ.) προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στα μεγάλα συλλαλητήρια.

Σπύρος Μπιμπίλας: Συνεχίζουμε. Αυτή η απεργία είναι υψίστης σημασίας

«Θεωρούμε πως η κυβέρνηση ροκανίζει τον χρόνο προκειμένου να ματαιώσουμε την απεργία μας. Εμείς όμως συνεχίζουμε με βασικό αίτημα την απόσυρση του Π.Δ. και τον αποχαρακτηρισμό μας από Δ.Ε.» μας λέει ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, εξηγώντας ότι «αυτή η ρύθμιση όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας, αλλά περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, δημιουργώντας πρόβλημα με τις συλλογικές μας συμβάσεις». Το περίφημο Π.Δ., όπως λέει, «αφορά βασικά εργασιακά και ακαδημαϊκά μας δικαιώματα, γι’ αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αυτή η απεργία είναι υψίστης σημασίας για μας. Επιπλέον, είναι και ηθικό ζήτημα».

Σία Αναγνωστοπούλου: Τροπολογία-φάρσα

Για «τροπολογία-φάρσα, χειρότερη από το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα», που «δίνει τη χαριστική βολή στην αξιοπρέπεια του κόσμου του σύγχρονου Πολιτισμού» κάνει λόγο η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «παίζει χωρίς αιδώ ένα ξεδιάντροπο πολιτικό παιχνίδι». «Ο κόσμος του Πολιτισμού έχει κατέβει στον δρόμο, κύριε πρωθυπουργέ, και εμείς σεβόμαστε τα δίκαια αιτήματά του. Τίποτα λιγότερο από το να αποσύρετε το Προεδρικό Διάταγμα» επισημαίνει. Και ρωτάει ευθέως την κυβέρνηση «γιατί δεν αποσύρει το Π.Δ.; Τι θα γίνει με τους απόφοιτους πριν το 2003, που ήταν Τ.Ε. πριν το Π.Δ.; Τι θα γίνει για τους ηθοποιούς, τους χορευτές και τους κινηματογραφιστές που εργάζονται σε καλλιτεχνικές σχολές, εργαστήρια κ.λπ.; Γιατί εμπαίζει καλλιτέχνες και δημιουργούς;». Με «βερμπαλισμούς και μακροσκελείς αναρτήσεις ο πρωθυπουργός μας υποσχόταν από την Ιαπωνία μια μετεκλογική φαντασμαγορία αν τον ψηφίσουμε και τώρα, με μια κίνηση πανικού μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις και στη γενναία στάση του καλλιτεχνικού κόσμου, επιχειρεί να κάνει μια απίστευτη αναδίπλωση με μια νομοθετική ρύθμιση-έκτρωμα» συμπληρώνει.

Ανδρέας Νεφελούδης: Θεσμικό τερατούργημα

Πόσο όμως η συγκεκριμένη τροπολογία ανταποκρίνεται στις «καθαρές λύσεις» που είδε σ’ αυτήν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες στο Press Room; «Πρόκειται για ένα θεσμικό τερατούργημα, που αγνοεί εσκεμμένα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» μας λέει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Νεφελούδης, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, κάνοντας σαφές ότι στη συγκεκριμένη τροπολογία «ο πυρήνας του Π.Δ. 85/22 παραμένει αναλλοίωτος». Εξηγεί ταυτόχρονα ότι «η τροπολογία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα στον Πολιτισμό, διότι αφενός διατηρεί την υποβάθμιση σε Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για όλο το καλλιτεχνικό προσωπικό στον δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την άλλη, εξαιρεί από το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων το μισθολογικό καθεστώς όλων των παραπάνω. Για παράδειγμα», λέει, «το καλλιτεχνικό προσωπικό των δήμων και των νομικών τους προσώπων δεν θα υπάγεται στις ρυθμίσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αντίστοιχα και όλοι όσοι εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου εξαιρούνται από οποιαδήποτε συλλογική ρύθμιση. Για παράδειγμα, οι καθηγητές των ωδείων δεν θα μπορούν να υπογράψουν ΣΣΕ με τους εργοδότες η οποία θα καθορίζει τους μισθούς τους, διότι από την τροπολογία ορίζεται ότι οι μισθοί τους θα ορίζονται με απόφαση υπουργού». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «αυτή η ρύθμιση δεν προσδιορίζει σε ποια πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου αναφέρεται: του Δημοσίου, των ΟΤΑ, ακραιφνώς ιδιωτικά;».

Οι δύο ρυθμίσεις της τροπολογίας ορίζουν αφενός ότι επεκτείνεται και στους ΟΤΑ υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, και αφετέρου ότι εξαιρείται ρητά από το Π.Δ. η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημόσιου τομέα, ενώ εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο.

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή Νέα

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ της ΕΣΗΕΑ μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης