pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Επέστρεψαν οι αργυροπελεκάνοι στην Πρέσπα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποικία αργυροπελεκάνου που είχε αποδεκατιστεί πριν από έναν χρόνο από τη γρίπη των πτηνών,

επικρατεί φέτος στον υγρότοπο της Μικρής Πρέσπας. Ήδη, από τα μέσα Ιανουαρίου, περίπου 600 πουλιά επέλεξαν την περιοχή για να φωλιάσουν, δίνοντας και πάλι ζωή στις λίμνες και τον ουρανό της Πρέσπας.

Υπενθυμίζεται ότι η αποικία αργυροπελεκάνου της Πρέσπας αποτελούσε τη μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά η περσινή καταστροφική επιδημία της γρίπης των πτηνών την αποδεκάτισε σκοτώνοντας σχεδόν 2000 ενήλικα πουλιά, πλέον του 60% του αναπαραγωγικού πληθυσμού.

«Προς το παρόν πηγαίνει καλά η αναπαραγωγική περίοδος, η οποία τελειώνει στα μέσα Απριλίου, αλλά η αγωνία μας παραμένει, τόσο για τον αριθμό των πουλιών που θα φωλιάσουν στους καλαμιώνες της λίμνης, όσο και για την επανεμφάνιση της νόσου, καθώς η εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει ανησυχητική», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Όλγα Αλεξάνδρου, δασολόγος- ορνιθολόγος και μέλος του τομέα έρευνας της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών. Όπως διευκρινίζει, εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε όλη την Ευρώπη, κυρίως σε πτηνοτροφεία και σε μικρότερο ποσοστό σε άγρια πουλιά.

«Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για την επανεμφάνιση της νόσου, που κατά κανόνα, κορυφώνεται τον Φεβρουάριο» πρόσθεσε η κ. Αλεξάνδρου.

Οι αργυροπελεκάνοι έρχονται στην Πρέσπα από άλλους ανατολικότερους υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας, από τη Βουλγαρία και τη δυτική Τουρκία. Στη διαδρομή τους έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από απειλές (εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, πυροβολισμοί), πριν καταφέρουν να φτάσουν στην ασφάλεια ενός από τους αγαπημένους τους υγροτόπους της χώρας.

 

ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr

 

Δημοφιλή Νέα

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Super Market
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Σαν σήμερα 22 Απριλίου

Σαν σήμερα 22 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…