pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάσταση της Γέφυρας των Σερβίων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη Γέφυρα των Σερβίων διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης μετά την πρόσφατη διαπίστωση.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης ζητά να διερευνηθούν αν τα μέτρα που πάρθηκαν διασφαλίζουν συνθήκες ασφαλούς χρήσης της γέφυρας ακόμα και για οχήματα μικρότερα των 3.5 τόνων.

Υπενθυμίζεται, ότι λόγω της ανησυχίας για την κατάσταση στατικότητας της γέφυρας απαγορεύτηκε την Κυριακή 12/3 η διέλευση των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις επαγγελματιών, πολιτών, αλλά και μαθητών.

Παράλληλα, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί η ασφάλεια των εναλλακτικών διαδρομών και να ερευνηθούν οι ενέργειες που έχουν γίνει από το 2020 μέχρι και σήμερα καθώς και ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης επίλυσης του εν λόγω προβλήματος, καθώς συναφής ποινική δικογραφία σχηματίστηκε και το 2020.

Τέλος, ζητά να διερευνηθεί αν χρειάζεται να ληφθούν ακόμη και μέτρα πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε περίπτωση που υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για κατάρρευση.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης απέστειλε αίτημα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθεί η γέφυρα σε κατάσταση επαπειλούμενης έκτακτης ανάγκης ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών που εντοπίστηκαν.

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, δόθηκε στην κυκλοφορία το 1975 και είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους σχεδόν 1,4 χιλιομέτρων.

Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερβίων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας και σε άλλα σημεία της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, αφήνει ο μηχανικός της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Παναγιώτης Πανέτσος. Ο κ. Πανέτσος πραγματοποίησε τεχνική επιθεώρηση μαζί με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατάκαλο στο επίμαχο σημείο της γέφυρας.

Το πρόβλημα στους δύο από τους τέσσερις τένοντές της, μεταξύ του έκτου και έβδομου βάθρου  δεν είχε εντοπιστεί αρχικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έγιναν οι αυτοψίες ώστε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίον θα ενισχυθεί η γέφυρα εκεί.

Οι ρωγμές εντοπίστηκαν σε ένα άνοιγμα της γέφυρας στο άκρο του προβόλου.

Εκεί βρέθηκαν κάποιοι κομμένοι οπλισμοί γεγονός που έχει μειώσει την ικανότητα του φέροντος οργανισμού της γέφυρας. Ήδη εδώ και λίγες μέρες απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους οχημάτων με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επισκευής.

«Σε ένα επικίνδυνο σημείο που προσπαθήσαμε να το ανατάξουμε προέκυψε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση και θέλει περισσότερα προληπτικά και πιο αυστηρά μέτρα. Ήμασταν πολύ τυχεροί που βρήκαμε αυτή την βλάβη τώρα και όχι αργότερα. Φαντάζεστε να μην την εντοπίζαμε τώρα τι θα γίνονταν...».  Εξωτερικά δεν φαινόταν το πρόβλημα. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλο πρόβλημα τρωτότητας σε άλλο σημείο της γέφυρας. Για αυτό και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι έλεγχοι και στα άλλα σημεία προκειμένου να γίνουν όλες οι ενέργειες ενίσχυσης και να μην υπάρχει κίνδυνος» εξηγεί ο κ. Πανέτσος.

Οι εργασίες, που ξεκίνησαν στην υψηλή γέφυρα Σερβίων την περασμένη εβδομάδα, αφορούν σε πολύ εξειδικευμένες τεχνικές παρεμβάσεις μεγάλης ισχύος, που θα ενισχύσουν την αντοχή της γέφυρας σε δύο αρθρώσεις της, όπου εντοπίστηκαν σημαντικές ζημιές. Ήδη εγκαθίστανται αισθητήρες για την παρακολούθηση ταλαντώσεων και ρωγμών του φαινομένου σε 6 σημεία, όπου έχει εντοπιστεί το πρόβλημα.

«Αν λύσουμε αυτό το σημείο και αναλάβει ο μελετητής της γενικής αναβάθμισης της γέφυρας να προσχωρήσει σε διερευνήσεις σε πολλά σημεία- μια διαδικασία που απαιτεί που πολλούς μήνες-τότε θα φανεί αν έχει και αλλού αντίστοιχη βλάβη ή δεν έχει. Οπότε τα πράγματα με μια επισκευή και με μια αναβάθμιση θα πάνε την γέφυρα για άλλα 20-30 χρόνια».

Όπως εξηγεί ο κ. Πανέτσος πέρα από τα ασφαλτικά, συντηρήσεις δεν έχουν γίνει σε καμιά γέφυρα στις παλιές εθνικές οδούς.

Ενδεικτικό είναι ότι η τελευταία επιθεώρηση της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων είχε γίνει το 1995, έπειτα από τον σεισμό του Μαΐου εκείνης της χρονιάς

«Ουσιαστική συντήρηση - όχι απλά αλλάζω ασφαλτικό - δεν ξέρει κανείς να την κάνει. Δεν υπάρχουν προϋπολογισμοί και  αυτή η φιλοσοφία. Μέχρι τώρα είχαμε την φιλοσοφία ότι πάει μόνη της η γέφυρα μέχρι να πεθάνει…. Συντήρηση με τη λογική να κατέβω με ειδική εξέδρα να καθαρίσω τα σκυροδέματα να τα βάψω προληπτικά αυτό δεν έχει γίνει ξανά στην γέφυρα Σερβίων».

Καθησυχαστικός εμφανίζεται από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Κιάνας. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι εργασίες συντήρησης που είναι σε εξέλιξη και η εργολαβία που 'τρέχει' περιμένουμε να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Από κείνο το σημείο και μετά θεωρώ ότι θα μπούμε στην κανονικότητα». Κρίσιμος παράγοντας για την γέφυρα είναι αν τα προβλήματα της γέφυρας είναι σημειακά ή όχι. «Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι γενικευμένο που θα αποτελέσει και μια λύση να μην πάμε σε λογική συντήρησης αυτής και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα επόμενα χρόνια τον κόσμο. Δεν θέλω να πιστεύω ότι ισχύει κάτι τέτοιο». Αντίθετα, όπως λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, σε μια γενικευμένη κατάσταση προβλημάτων της γέφυρας δεν μπορούμε να μιλάμε ότι μπορεί να λυθεί το θέμα τόσο απλά και γρήγορα.

«Άρα εκεί μπορεί να απαιτηθεί να κλείσει η γέφυρα για κάποιο χρονικό διάστημα. για να διερευνηθεί σε βάθος πότε μπορεί και με τι τρόπο να είναι ξανά ασφαλής για χρήση».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

Τρίτη 21 Μαρτίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τρίτη 21 Μαρτίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Ο Μπάμπης Μαυρίδης, Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Ι.Π.Κοντέλλης από την AgroThessaly 2023, για τις εξελίξεις στον αγροτεχνολογικό τομέα, τα νέα τρακτέρ & παρελκόμενα, τη μεγαλύτερη ευελιξία στο σχεδιασμό προγραμμάτων για αγρότες (video ΎπαιθροςTV)
Πολιτιστικός Σύλλογος

Πολιτιστικός Σύλλογος "Βόρειο Πεδίο": Δυο νέες παραστάσεις Ι Η πόρνη από πάνω - Η απολυμένη


Το ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο κοινό …

Με εννιά νεκρούς εργάτες και δεκάδες σακατεμένους «θεμελίωσε» ο «αρχιμάστορας» το Φράγμα Πολυφύτου και τη Γέφυρα Σερβίων (του Στέφανου Πράσσου)
Μιχάλης Παπαδόπουλος για σταθμάρχη:

Μιχάλης Παπαδόπουλος για σταθμάρχη: "Πες του να σταματήσει"... (video)


Λάρισα 20 Μαρτίου 2023 - "Πες του να σταματήσει"...

Ξεπουλάνε και το νερό! Θα τους αφήσεις; (Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος)

Ξεπουλάνε και το νερό! Θα τους αφήσεις; (Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος)


Η πολιτική τους γυρίζει τον τόπο ένα αιώνα πίσω. Ηταν σ…

Οργάνωση Περιοχής Δ. Μακεδονίας της ΚΝΕ: Εκδηλώσεις σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Οργάνωση Περιοχής Δ. Μακεδονίας της ΚΝΕ: Εκδηλώσεις σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα


Οι οργανώσεις της ΚΝΕ της Δυτικής Μακεδονίας διοργανώ…

Ο καιρός στην Δυτική Μακεδονία από σήμερα Σάββατο 18 έως και την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023