pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Βιβλίο: "Αγαπώντας χωρίς αυταπάτες" - Η ζωή και το έργο του Γιάνους Κόρτσακ | Εκδόσεις "Επίκεντρο" - Επιμέλεια Γιώργος Τσιάκαλος

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

Στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται το βιβλίο "Αγαπώντας χωρίς αυταπάτες»". Πρόκειται για μια βιογραφία του Γιάνους Κόρτσακ με πρόλογο και επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργου Τσιάκαλου. Είναι το πρώτο από τα τρία βιβλία της σειράς των Παιδαγωγών της Αλληλεγγύης.

Τα άλλα δύο είναι: «ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ ΔΑΣΚΑΛΑ» (του Jonathan Kozol) & «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» (του Paulo Freire)

"Μιλούσα για τον Κόρτσακ στα μαθήματά μου και σε ομιλίες μου κάθε φορά που ήθελα να δείξω ποιο είναι το απόλυτο πρότυπο του αλληλέγγυου ανθρώπου. Πολλές φορές είπα και έγραψα, όπως και τώρα στον πρόλογό μου: «Ως ανεπανάληπτο παράδειγμα ηρωικού ανθρώπου καταγράφεται στην Ιστορία της Παιδαγωγικής ο Γιάνους Κόρτσακ, ο οποίος από την εποχή που ήμουν ακόμη φοιτητής αποτελεί για μένα το απόλυτο πρότυπο παιδαγωγού κι ανθρώπου».

Αφιέρωσε τη ζωή του στα παιδιά. Μοιράστηκε με τα Εβραιόπουλα του ορφανοτροφείου τη ζωή στο γκέτο της Βαρσοβίας, ενώ μπορούσε να το αποφύγει, όταν αυτά μεταφέρθηκαν εκεί. Και όταν ήρθε η διαταγή να μεταφερθούν στο Άουσβιτς, έμεινε μαζί τους, ενώ και πάλι μπορούσε να το αποφύγει, στάθηκε κοντά τους στη πορεία προς τους θαλάμους αερίων και βρήκε μαζί τους τον θάνατο.

Ο Bruno Bettelheim έγραψε γι’ αυτόν: «Στην Τρεμπλίνκα το μνημείο για τους 840.000 δολοφονημένους Εβραίους αποτελείται από μεγάλους βράχους που σηματοδοτούν την περιοχή στην οποία πέθαναν. Αυτοί οι βράχοι δεν φέρουν άλλες επιγραφές εκτός από το όνομα της πόλης ή της χώρας από την οποία κατάγονταν τα θύματα. Μόνο σ’ έναν βράχο είναι χαραγμένο το όνομα ενός ανθρώπου. Λέει: «Janusz Korczak (Henryk Goldszmit) και τα παιδιά». Αυτός, πιστεύω, είναι ο τρόπος που θα ήθελε να τον θυμούνται τώρα: ως τον πιο αφοσιωμένο φίλο των παιδιών».

Από τις πολλές βιογραφίες του Κόρτσακ που υπάρχουν επέλεξα εκείνη που έγραψε η Edith Biewend (1923-2005). Κυκλοφόρησε το 1974 και ήταν η πρώτη βιογραφία του που διάβασα. Ήταν έντονη η εντύπωση που μου προκάλεσε, επειδή η συγγραφέας άλλαξε την ηρωική εικόνα, που είχα φτιάξει με βάση όσα θεωρούσα ότι αποτελούν αυτονόητα χαρακτηριστικά κάθε ήρωα. Δεν διαπίστωσα να μην ίσχυε κάτι από αυτά που γνώριζα μέχρι τότε και τον έκαναν ήρωά μου, αλλά ο Κόρτσακ, αυτό περιέγραφε με αγάπη και θαυμασμό η Biewend, ήταν και κάτι άλλο: άνθρωπος με αμφιβολίες για τις πράξεις του, υποχρεωμένος πολύ συχνά να καταπολεμάει την κατάθλιψη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών, πληγωμένος από τον φθόνο συνανθρώπων του, πάντα με χάπια στην τσέπη του, για ν’ αυτοκτονήσει σε περίπτωση που δεν θα άντεχε πια. Γενικά είδα έναν άνθρωπο με αδυναμίες, που δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, ο οποίος επέλεξε συνειδητά να ζήσει όλη του τη ζωή με τέτοιο τρόπο, ώστε η επιλογή της αυτοθυσίας στο τέλος να θεωρείται σχεδόν αυτονόητη. Με τα χρόνια κατέληξα, ότι αυτή η βιογραφία είναι η πιο κατάλληλη για την πρώτη γνωριμία με τον Κόρτσακ. Ταιριάζει στη δική του λογική, αφού για εκείνον οι αφηγήσεις είναι καλές και χρήσιμες, όταν οδηγούν σε προβληματισμό και περισυλλογή.

Δυο λόγια για τη σειρά που ξεκινά με αυτό το βιβλίο. Οι «Παιδαγωγοί της Αλληλεγγύης» είναι άτυπη συσσωμάτωση πολιτών (άτυπη οργάνωση) που αποσκοπεί στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα από πράξεις ανιδιοτελούς αλληλεγγύης. Γεννήθηκε στο πλευρό των προσφύγων στην Ειδομένη και συνεχίζει με λόγο και πράξη να αγωνίζεται για μια ανθρώπινη κοινωνία. Στην επιλογή και στην έκδοση των βιβλίων συμμετέχουν πρόσωπα που μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Σ’ εμένα ανατέθηκε η διεύθυνση της σειράς"

Γιώργος Τσιάκαλος

 

φωτο

 

 

www.kozani.tv

Δημοφιλή Νέα

Πέμπτη 30 Μαρτίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Πέμπτη 30 Μαρτίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Το προσβλητικό μεταμεσονύχτιο μήνυμα του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου προς τον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη !
ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ:
Τα «Καψούρικα» media Κοζάνης Πτολεμαΐδας και περιχώρων (γράφει ο Π. Τσαρτσιανίδης)

Τα «Καψούρικα» media Κοζάνης Πτολεμαΐδας και περιχώρων (γράφει ο Π. Τσαρτσιανίδης)


«Καψούρικα», ταυτισμένα με την εξουσία (τοπική και κεν…

Παραλήρημα Γεωργιάδη: Δεξιός είναι ο εργατικός, ο ιδιοφυής - Aριστερός είναι ο άχρηστος, ο ανεπρόκοπος (video)
 ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ---ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΕΠΑΝΑ(Σ)ΤΑΣΗ---ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ   ΣΑΝ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ...STOP  (Συνυπογράφουν Βαγγέλης Χατζηαλεξίου και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Σούλης Αϊβαζίδης για την Πανελλαδική σύσκεψη στην Αγιά: Οι Αγρότες πρέπει να αποζημιωθούν με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Νέες κινητοποιήσεις στις 5 Απριλίου εάν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα μας. Ο αγώνας είναι για εμάς καθήκον ! (video)
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μπαμπίλας μιλά για τις δύο παραστάσεις του