pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Εξόρμηση πραγματοποίησαν το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης και το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας στους εργαζόμενους του εργοταξίου στο Βέρμιο για το εργατικό "ατύχημα"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Εξόρμηση πραγματοποιησαν το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης και το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας

στους εργαζόμενους του εργοταξίου στο Βέρμιο για το εργατικό "ατύχημα".

Ανακοίνωση για τον εργοδοτικό έγκλημα στο Βέρμιο. Τα κέρδη τους η Ζωές μας

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα εργοδοτικού εγκλήματος. Συνάδελφος χειριστής σπαστήρα βρήκε τραγικό θάνατο όταν εγκλωβίστηκε στο μηχάνημα την ώρα εργασίας στο εργοτάξιο κατασκευής αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την μακάβρια λίστα των νεκρών εργαζόμενων στην περιοχή.

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου μας και όλοι οι συνάδελφοι, εκφράζουμε την θλίψη μας, τα συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια και στους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας.

Δεν δεχόμαστε ότι φταίει η κακιά στιγμή. Είναι γνωστό διαχρονικά ότι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τόσο τα γενικά εργοταξιακά όσο και τα ατομικά, αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους ως κόστος, ως επιπλέον έξοδα. Όπως αντιμετωπίζεται άλλωστε ο μισθός, η Ασφάλιση και όλα τα αλλά που αφορούν τους εργαζόμενους στα εργοτάξια.

Η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής για τους μεγαλοκατασκευαστές σημαίνει τεράστια κέρδη. Για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια σημαίνει τραυματισμένοι και νεκροί εργάτες.

Προκύπτουν μια σειρά από ερωτηματικά για τις αιτίες του «ατυχήματος»:

- Αν ο σπαστήρας ήταν συντηρημένος και αν τηρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας (όπως οι ασφαλιστικές εκείνες δικλίδες που σταματούν την λειτουργία του μηχανήματος, ασφαλιστικά στις πόρτες υποδοχής των υλικών κοκ). Αν το προσωπικό που υπήρχε στο μηχάνημα την ώρα του ατυχήματος ήταν επαρκές για να δουλεύουν οι συνάδελφοι σε ασφαλείς συνθήκες;

- Αν υπήρχε γιατρός, νοσηλευτής και ασθενοφόρο στο εργοτάξιο καθώς βρίσκεται σε απομακρυσμένη τοποθεσία από την πόλη της Κοζάνης, περισσότερα από 50 χιλιόμετρα;

- Σε τι συνθήκες, και με τι όρους εργασίας εργάζονταν ο συνάδελφος; Κατά πόσο και αν ήταν βεβαιωμένο ότι ο συνάδελφος ήταν εξειδικευμένος στον χειρισμό του σπάστηρα;

Το κυνήγι του κέρδους της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί την αιτία για την αύξηση των θανατηφόρων «ατυχημάτων». Σε αυτό συμβάλλουν και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα. Τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι αποτέλεσμα και της εντατικοποίησης της εργασίας, που προκύπτει από την 10ωρη και 12ωρη εργασία που εξωθούνται οι εργαζόμενοι για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους μεροκάματο.

Απαιτούμε άμεσα από κάθε αρμόδιο φορέα να διαλευκάνει άμεσα τις αιτίες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό έγκλημα και να αποδοθούν οι ευθύνες. Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στο συνάδελφο, για επίκληση της «ατομικής ευθύνης» ή του «ανθρώπινου λάθους».

Πρέπει τώρα να σημάνει συναγερμός σε όλους τους εργαζόμενους για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας από αυτούς που μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα.

•           Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για τήρηση όλων των απαραιτήτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

•           Τώρα να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

•           Να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ασθενοφόρων, γιατρών και νοσηλευτών στα εργοτάξια.

•           Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε μηχανήματα και οχήματα των εργοταξιών για την συντήρηση τους και ασφαλή λειτουργία τους.

 

Downloads142 

Κοζάνη 21.3.24

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Για ακόμη μία φορά ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις για προσλήψεις στην υγεία... (video - φωτο)
Έγκλημα στα Τέμπη: Υπολείμματα οστών βρέθηκαν στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν τα μπάζα – Εξετάζεται η προέλευσή τους
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος για την επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Κυνική η κυβέρνηση στο θέμα της υγείας. Στόχος της η ιδιωτικοποίηση» (video)
Super Market
ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ: Εκδρομή στην Θεσσαλονίκη για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…