στη Μαριάννα μου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Θαυμάζουμε πολλές φορές ανθρώπους για την επίδειξη μαχητικότητάς τους στα καφενεία, σε συγκεντρώσεις, σε ανέξοδες παραστάσεις τελικά.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι, ευτυχώς είναι πολλοί περισσότεροι, που εκφράζουν το λαϊκό τους πολιτισμό με ζωτικότητα αυθόρμητη που εκδηλώνεται ανυπόκριτα, σε κάθε ευκαιρία∙ και δίνουν την πιο μεγάλη μάχη τους, χωρίς φανφάρες, περήφανα και ταπεινά μαζί, χωρίς βαρυγκομούς.

Η Μαριάννα μου, η δική μου Κάρμεν, έδωσε την πιο δύσκολη μάχη της ζωής της δίνοντάς μας μαθήματα θέλησης, ευαισθησίας και ατίθασης περηφάνιας, όπως έκανε άλλωστε και σε όλη τη ζωή της.

Την αποχαιρετήσαμε στις 9 του Μάη, μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, σα να κορόιδευε τις θρησκευτικές τελετές (που δεν τις ήθελε καθόλου), σα να μας έκλεινε το μάτι διακριτικά λέγοντας «ξέρετε εσείς...», όπως διακριτικά στήριζε κάθε λαϊκό ή προσωπικό, τίμιο αγώνα, πάντα αλληλέγγυα, με μια καρδιά-αξίνα που άνοιγε το δρόμο ενώ μάτωνε.

Οι άνθρωποι αυτοί δε φεύγουν, ζουν μέσα μας κι αναπνέουν μαζί μας σε κάθε λαϊκή έκφραση, σε κάθε λαϊκό στίχο και τραγούδι, στον ατίθασο διονυσιασμό του πουστσένο, σε κάθε τίναγμα του ράικο, σαν ψέμα Μαριάνκα μου, ζλάτκα μου, σβέσντα μου

Π.Μ.

Δημοφιλή Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Γκέγκας σε ηλικία 85 ετών. Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη έναν προοδευτικό άνθρωπο, έναν φίλο που έζησε το μεγάλο μέρος της ζωή του στην Πτολεμαΐδα.
Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Αύριο Μεγάλο Σάββατο 19/4/2025 η κηδεία του Γιάννη Γκέγκα στον Ι.Ν. του Αγ. Στεφάνου στην Πτολεμαΐδα στις 13:30 - Στη μνήμη του η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να γίνει δωρεά στο σύλλογο
Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 2025 στη Δυτική Μακεδονία και σε 6 μεγάλες πόλεις της χώρας Ι kozani.tv

"Άγουρα Κεράσια" του Μιχαήλ Άνθη, στην Πτολεμαϊδα


Στάθης και Φανή ζουν την φαινομενικά ήσυχη σχέση τους …

Ο Βασίλης Νικολάου για την ασφάλεια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων:
Ο καιρός Μ. Πέμπτη 17, Μ. Παρασκευή 18 και Μ. Σάββατο 19 Απριλίου στη Δυτική Μακεδονία και σε 6 μεγάλες πόλεις της χώρας
Κατάπτυστη και εγκληματική πρόταση της Hellenic Train