Μήπως το τηλέφωνο του παιδιού σας το αρρωσταίνει;

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα gadgets παρέχουν τεράστιες ευκαιρίες μάθησης και ψυχαγωγίας, αλλά έχουν επίσης αναδείξει μια νέα πρόκληση για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς: την εξάρτηση των παιδιών από τα κινητά.

Η τεχνολογία έχει γίνει σταθερός συνοδοιπόρος στη ζωή μας, και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τη νέα γενιά. Τα παιδιά μεγαλώνουν περιτριγυρισμένα από οθόνες - από έξυπνα τηλέφωνα και tablets μέχρι φορητούς υπολογιστές και τηλεοράσεις.

Αυτή η συνεχής ενασχόληση με την ψηφιακή τεχνολογία είναι μια αυξανόμενη πηγή ανησυχίας με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών προειδοποιούν οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρίας λογισμικού ασφαλείας ESET. Ο όρος «εθισμός στο κινητό τηλέφωνο» μπορεί να ακούγεται ακραίος, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το σύγχρονο φαινόμενο υφαίνει σιωπηλά τον ιστό του γύρω από τα παιδιά, διαταράσσοντας τη σωματική τους υγεία, την ψυχική τους ευημερία, και τη συνολική πορεία ανάπτυξης.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής και στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στις ΗΠΑ διαπιστώνει μια ανησυχητική σχέση μεταξύ του εθισμού στις κινητές συσκευές και των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στην υγεία των παιδιών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα, ο οποίος ορίζεται ως υπερβολική ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη συμπεριφορά, σκέψη ή παρόρμηση στο τηλέφωνο, έχει ως αποτέλεσμα τη δυσφορία και τη λειτουργική έκπτωση σε διάφορους τομείς της ζωής. Το κύριο θύμα αυτού του εθισμού είναι η σωματική υγεία, με τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα να σημειώνεται ως σημαντική συνέπεια. Εν ολίγοις, όσο πιο εθισμένα είναι τα παιδιά στα τηλέφωνά τους, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να ασχοληθούν με σωματικές δραστηριότητες.

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας στα παιδιά, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αυξημένου χρόνου χρήσης της οθόνης των κινητών συσκευών και της αύξησης των συμπτωμάτων κατάθλιψης και των καταστάσεων που σχετίζονται με αυτοκτονίες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχή στον ύπνο και να επηρεάσει τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, εμποδίζοντας έτσι τη συνολική τους ανάπτυξη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, εξηγεί η Alžbeta Kovaľová συνεργάτιδα στην πλατφόρμα ευαισθητοποίησης των γονιών και παιδιών σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας SaferKidsOnline της ESET. Η κατανόηση των αρνητικών επιπτώσεων του εθισμού στα κινητά τηλέφωνα στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για την εκπόνηση αποτελεσματικών στρατηγικών για την καταπολέμησή του. Πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης των κινητών συσκευών και να προωθήσουμε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, το διάβασμα και χόμπι που προάγουν τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, συμβουλεύει η Kovaľová.

Ο καθορισμός ορίων είναι μια άλλη σημαντική πτυχή. Η εφαρμογή ζωνών και ωρών χωρίς τηλέφωνο, η ενθάρρυνση γευμάτων χωρίς συσκευές και ο περιορισμός της χρήσης του τηλεφώνου μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρόνου μπροστά στην οθόνη και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του παιδιού.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να παίξουν καθοριστικό ρόλο, ενσωματώνοντας τις σωματικές δραστηριότητες στο σχολικό πρόγραμμα και προωθώντας έναν υγιεινό, ισορροπημένο τρόπο ζωής. Τα σχολεία μπορούν επίσης να παρέχουν εργαστήρια και σεμινάρια για μαθητές και γονείς, συζητώντας τους κινδύνους του εθισμού στις κινητές συσκευές και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Πρακτικές συμβουλές από την ομάδα του SaferKidsOnline της ESET

  1. Δημιουργήστε ένα σχέδιο χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών: Αυτό το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στον καθημερινό χρόνο μπροστά στην οθόνη, τον καθορισμό ζωνών και ωρών χωρίς τηλέφωνο και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το κατάλληλο περιεχόμενο,
  2. Ενθαρρύνετε υγιείς συνήθειες: Προωθήστε τις σωματικές δραστηριότητες, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και τα χόμπι που δεν περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές συσκευές,
  3. Δώστε το καλό παράδειγμα: Οι γονείς θα πρέπει επίσης να περιορίζουν τη χρήση των κινητών συσκευών, επιδεικνύοντας μια ισορροπημένη προσέγγιση της τεχνολογίας,
  4. Μακριά οι συσκευές από το τραπέζι του φαγητού: Κάντε τα γεύματα μια ζώνη χωρίς κινητές συσκευές, ενθαρρύνοντας τις συζητήσεις και τις αλληλεπιδράσεις,
  5. Ενθαρρύνετε τις καλές συνήθειες ύπνου: Αποφύγετε τη χρήση τηλεφώνου μια ώρα πριν από τον ύπνο, ώστε να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα κοιμηθεί καλά.

Για όσους από εσάς θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα «παιδί και ασφάλεια στο Internet» μπορείτε να επισκεφτείτε το website saferkidsonline της ESET.

Δημοφιλή Νέα

Οι
«Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι», στη μνήμη της Γιάννας Γκουτζιαμάνη  (του Παύλου Μουρουζίδη)
Α’ Τοπικό Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Ο πίνακας των σκόρερ μετά την 12η αγωνιστική - Στην 1η θέση ο Στέλιος Τσεμπερλίδης του Εορδαϊκού Πτολεμαΐδας
Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Αήττητοι συνεχίζουν Εορδαϊκός και Βαθύλακκος - Τα αποτελέσματα, η βαθμολογία και η επόμενη αγωνιστική σε Α’ & Β’ Τοπικό
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης


Έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος σπουδαίος τερματοφύλακα…

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τρίτη 9 Δεκεμβρίου

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τρίτη 9 Δεκεμβρίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Α.Σ. Σπάρτακος Κοζάνης: 8 μετάλλια στο 3ο Προκριματικό Πρωτάθλημα Β. Ελλάδος

Α.Σ. Σπάρτακος Κοζάνης: 8 μετάλλια στο 3ο Προκριματικό Πρωτάθλημα Β. Ελλάδος


Τελευταία αγωνιστική δραστηριότητα για το 2024. Η ομάδα …

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης