figourini banner 1 2021

banner3

Αστικός Ιδεαλισμός ως Σύγχρονη Αριστερή θεωρία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πηγή: agkarra.com

Μείωση 40% του βιοτικού τους επιπέδου σύμφωνα με έρευνες, έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στην Κυπριακή Δημοκρατία

, την διετία 2012-2013. Αυτό είναι γεγονός, μετρήσιμο ψυχρά με αριθμούς, αν και τίθεται ζήτημα του τι ακριβώς μετριέται ως βιοτικό επίπεδο. Το ζήτημα της μείωσης του βιοτικικού επιπέδου, βάζει μπροστά το ερώτημα πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση, άρα σημαντικά είναι τα εργαλεία που μας δίνουν την δυνατότητα να αναγνώσουμε καλύτερα την κατάσταση ουτως ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα.

Επιμένοντας στα μαρξιστικά εργαλεία αυτό που θέτουμε ως βασικό ζήτημα δεν είναι μόνο η αλληλεγγύη γενικά και αόριστα στον κόσμο που πλήγηκε από την καπιταλιστική κρίση, αλλά η ένταξη της εκμετάλλευσης της εργασίας από το κεφάλαιο στον πυρήνα του ζητήματος, η επιμονή ότι η βασική αντίθεση είναι η αντίθεση κεφάλαιο-εργασία. Γι’ αυτό και η εργατική τάξη έχει ιστορικά κεντρική θέση ως το υποκείμενο της κοινωνικής αλλαγής. Διότι είναι η τάξη που έχει στα χέρια της, όταν συνειδητοποιήσει και οργανωθεί για τον εαυτό της, τα εργαλεία για κίνηση της ιστορίας μπροστά και για την κοινωνική αλλαγή. Είναι εν δυνάμει η επαναστατική τάξη.

Στις μεταμοντέρνες θεωρίες, η εργατική τάξη παύει να έχει κεντρικό ρόλο, η εκμετάλλευση της εργασίας από το κεφάλαιο παίρνει μια θέση δίπλα σε άλλα ζητήματα ”κοινωνικής ευαισθησίας”,  και η εστίαση δίνεται όχι στην βασική αντίθεση που παράγει μαζί με τον πλούτο και την φτώχεια και τους πολεμικούς ανταγωνισμούς, αλλά στην στήριξη διάφορων θυμάτων της κρίσης ή στους ”κοινωνικά αποκλεισμένους” (νομιμοποιώντας πολιτικά, μεταξύ άλλων, την υποκατάσταση της πολιτικής δράσης από τις ΜΚΟ). Η αόριστη εξουσία είτε σε προσωποποιημένη μορφή (πχ. ο Αναστασιάδης και οι φίλοι του, τα τζάκια του Νικολάκη) είτε σε θεσμική (βλέπε Φουκώ, τα σχολεία, ο στρατός, η εκκλησία, η δεξιά κτλ), είτε νεοφιλελεύθερα σε ”απαρχαιωμένη” (το ”εξουσιαστικό” κοινωνικό κράτος, οι κρατικές υπηρεσίες που πρέπει να ”απελευθερωθούν” μέσω ιδιωτικοποίησης) καθίσταται το κύριο ζήτημα και όχι το καπιταλιστικό σύστημα που προσδιορίζει και όλα τα υπόλοιπα.

Μέσα σε τέτοια εννοιολογικά ανοίγματα χωράνε και οι θεωρήσεις περί αφηγημάτων. Έτσι, όλα αυτά είναι ”αφηγήματα” από τα οποία επιλέγεις ο,τι ταιριάζει στην δεδομένη στιγμή. Και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κυρίαρχα τμήματα της αστικής τάξης στον ανταγωνισμό τους με άλλα τμήματα, βλέπε Χίλαρυ vs Τραμπ, Bremain vs Brexit όπου η υπεράσπιση ισχυρών συμφερόντων (ΕΕ, Χίλαρυ) έγινε μέσα από αφηγήματα πέρι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθεριών, μειονοτήτων, αντι-αυταρχισμού κτλ.

Ως εκ τούτου, μέσα στα αφηγήματα, δευτερογενή παράγωγα της εκμετάλλευσης παρουσιάζονται ως βασικές αντιθέσεις της κοινωνίας, πχ μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί, εθνικιστές-κοσμοπολίτες, προοδευτικοί-συντηρητικοί κοκ. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σαν να είναι τα αίτια. Περίοπτη θέση σε αυτές τις περιπτώσεις παίζουν τα μικροαστικά στρώματα και αρκετοί διανοούμενοι, τα οποία δίνουν υπέρμετρη σημασία στην επικοινωνία σε μια, συχνά αυτοαναφορική και έξω από τις πραγματικότητες της εργατικής τάξης, αναπαραγωγή ιδεών, νομιζόμενοι πως με σωστή επικοινωνιακή προώθηση μπορεί να αλλάξει τις αντικειμενικές υλικές συνθήκες αφού αλλάζει το ”αφήγημα”, πέφτοντας στην ιδέα ότι η συνείδηση καθορίζει το είναι και όχι το κοινωνικό είναι την συνείδηση. Αυτό που ο μαρξισμός, από πολύ παλιά, χαρακτήρισε σαν το βασικό στοιχείο της αστικής σκέψης και ονόμαζε ”ιδεαλισμό”.

Προφανώς, κάποια χαρακτηριστικά της καθημερινότητας γίνονται εμφανή και με τις δύο μεθόδους. Η πρώτη όμως είναι η μοναδική που έχει καταφέρει ιστορικά όχι μόνο να περιγράψει πολιτικές καταστάσεις αλλά να συνοδεύσει επαναστάσεις ή προοδευτικά κινήματα ανα τον κόσμο που άλλαξαν τις ίδιες τις υλικές συνθήκες. Διάφορες προσεγγίσεις που ενώ λεκτικά ασπάζονται την μαρξιστική θεώρηση, δραστηριοποιούνται σε μια προσπάθεια επιλεκτικών ζητημάτων και εννοιών, συχνά έξω από το περιεχόμενο τους (σε αυτό το ζήτημα λίγος Μαρξ και ταξική πάλη, στο άλλο ζήτημα ο Μαρξ είναι αχρείαστος….υπεραγορά ιδεών). Γι’ αυτό, όταν διαβάζουμε αυτοαποκαλούμενες μαρξιστικές αναλύσεις χωρίς ανάλυση της αντικειμενικής κατάστασης, χωρίς να ξεκινούν από την βάση για να αντιληφθούν το εποικοδόμημα αλλά να επικαλούνται το εποικοδόμημα για να συγκαλύψουν ή να ισχυριστούν για αλλαγές στην βάση, πρέπει να είμαστε τριπλά προσεκτικοί.

Για παράδειγμα, θεωρούμε ότι οι εμμονές του Σόιμπλε καταστρέφουν την οικονομία και δημιουργούν κοινωνικές αντιθέσεις, αντί να αναγνώσουμε ότι οι αντιθέσεις στην οικονομία που υπάρχουν αντικειμενικά γεννούν τις εμμονές του κάθε Σόιμπλε. Παρόμοια, θεωρούμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα δαμάσει την αδίστακτη καπιταλιστική οικονομία αντί η αδίστακτη καπιταλιστική οικονομία να δαμάσει την αριστερή κυβέρνηση. Δηλαδή επικρατεί η εντύπωση ότι οι αλλαγές στην ιδεολογία ή το πολιτικό σύστημα θα καθορίσουν την ταξική πάλη και το τι είδους κοινωνικές αντιθέσεις θα έχουμε, αντί να βλέπουμε ότι η ταξική πάλη και οι κοινωνικές αντιθέσεις θα καθορίσουν την πραγματική μορφή των ιδεών και του πολιτικού συστήματος, με όποιο όνομα κι αν το βαφτίσουμε.  

Αυτά δεν είναι κάτι καινούργιο, ιστορικά η Σοσιαλδημοκρατία είχε καταφέρει σε διάφορες περιπτώσεις κάποιες φορές πιο ανοικτά κάποιες άλλες προσπαθώντας πιο συγκαλυμμένα να ενσωματώσει τις μάζες κάτω από το αστικό σύστημα ενώ παράλληλα διατυμπάνιζε τις μαρξιστικές της καταβολές. Όταν το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ρευστό αυτό γινόταν “από τα πάνω” και σε περιόδους ρευστού αστικού πολιτικού σκηνικού “από τα κάτω”, με ενσωμάτωση δηλαδή και ιδεών και πρακτικών που προέρχονταν από κινηματικές, ενικές προσπάθειες για καλύτερη αφομοίωση των λαϊκών στρωμάτων στο αστικό σύστημα.

Δημοφιλή Νέα

Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τένις στην Πτολεμαΐδα

Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τένις στην Πτολεμαΐδα


Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τένις για ηλικίες 11 και 12 ετών…

Άρης Καζάκος - Καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ:
Ανοίγουν φροντιστήρια - κέντρα ξένων γλωσσών, διοικητικά δικαστήρια και οργανωμένες παραλίες
Tovoion Tv | Δασύλλιο Γρεβενών - Το Μαγεριώτικο ποτάμι - Το Γεφύρι - Ο Άγιος Αθανάσιος - Η Αγία Παρασκευή (video)
ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: Σειρά ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944 παραγωγής 1987 με αναφορά στο Μεσόβουνο Εορδαίας (Δείτε το video)
Πανελλήνιος Σύλλογος MSc Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας: Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στην εποχή της πανδημίας. Διαδικτυακή εκδήλωση (live video)
Μανώλης Παναγιωτάκης:
Γιάννης Ρίτσος - Αυτοβιογραφία (video)

Γιάννης Ρίτσος - Αυτοβιογραφία (video)


Έζησε μια ζωή σπάνια: ασκητική και λυρική συνάμα, ερ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα