pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σωματείο Εργατοτεχνικών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτ. Μακεδονίας: Το «Δουλεμπόριο» το ζούμε στο πετσί μας και απαιτούμε την κατάργησή του!

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Την κατάσταση στις εργολαβίες της ΔΕΗ αναδεικνύει το ΣΕΕΕΝ, με αφορμή την ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Πηγή: rizospastis.gr

Με αφορμή τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργολαβικών εργατών στη ΛΑΡΚΟ που παλεύουν για να τερματιστεί το «δουλεμπόριο» και να ενταχθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην επιχείρηση, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή του αναδεικνύει τις αντίστοιχες συνθήκες «δουλεμπορίου» που επικρατούν επί χρόνια στον κλάδο της Ενέργειας και ειδικότερα στις εργολαβίες της ΔΕΗ, ενώ δεσμεύεται να πάρει ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την κατάργησή του.

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει:

«Το αίτημα για τερματισμό του "δουλεμπορίου" το σωματείο μας το έχει από τα πρώτα αιτήματά του εδώ και χρόνια, αλλά είναι και απαίτηση για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της ΔΕΗ και του λαού της περιοχής.

Το "δουλεμπόριο" το ζούμε στο πετσί μας εδώ και χρόνια στις εργολαβίες της ΔΕΗ. Μισθοί πείνας (οι περισσότεροι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό 586 και 511 για τους νέους), οι εργολάβοι κλέβουν τις προσαυξήσεις από υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, δεν πληρώνουν δώρα σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, δεν δίνονται τα απαραίτητα μέσα προστασίας, επικρατεί τρομοκρατία, αφού όποιος διεκδικήσει τα αυτονόητα, την άλλη μέρα απολύεται κ.ά.

Ολα αυτά σε εργαζόμενους που κάνουν την ίδια και μερικές φορές πιο σκληρή δουλειά από τους συναδέλφους του τακτικού προσωπικού, σε εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τη λειτουργία των ορυχείων και ΑΗΣ.

Η είσοδος των εργολάβων στη ΔΕΗ είχε σαν στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους (ο μισθός του εργολαβικού φτάνει στο 1/4 του αντίστοιχού τακτικού προσωπικού) και τη μεγαλύτερη ευελιξία στο σταμάτημα δραστηριοτήτων(τις εκατοντάδες απολύσεις λόγω περιορισμού της αξιοποίησης  του λιγνίτη θα τις ονομάσουν "μη ανανέωση συμβάσεων"). Είχε σαν στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων.

Αξιοποιήθηκε και στη διάσπαση των εργαζομένων (διαχωρισμός μονίμων - εργολαβικών) ώστε να περνάει πιο εύκολα η αντεργατική πολιτική. Σήμερα η δραστηριότητα των εργολάβων έχει επεκταθεί και σε υπηρεσίες όπως καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, όπου έχουν σχεδόν αποκλειστικότητα.

Την κατάσταση αυτή βοηθάει και η πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί την ενίσχυση των "δουλεμπορικών" γραφείων και ετοιμάζεται να φέρει νέα μέτρα για τη δεύτερη "αξιολόγηση", που θα μειώνουν περαιτέρω μισθούς, θα απελευθερώνουν απολύσεις, θα δυσκολεύουν τη συνδικαλιστική δράση κ.ά.».

Ενωμένοι οι εργάτες να παλέψουμε για τη ζωή που μας αξίζει

Απευθυνόμενο προς τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, το ΣΕΕΕΝ σημειώνει: «Ο αγώνας σας έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια περίοδο που καλλιεργείται η αντίληψη ότι οι εργάτες πρέπει να σκύψουν το κεφάλι, να δεχτούν νέα μέτρα για να μην μπει σε κίνδυνο η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Δείχνει ότι οι εργάτες ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά. (...) Αυτός είναι ο κοινός μας δρόμος. Ενωμένοι κόντρα στο διαχωρισμό μόνιμοι - εργολαβικοί - συμβασιούχοι, σε όλους τους κλάδους, στη ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΗ, σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, στο νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους κ.α. να παλέψουμε, να απαιτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει».

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.