kalomen834

stimolo BANNER 1

Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας - Τμήμα Κτηνιατρικής: "Αυξάνεται η νόσος της Γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,  ενημερώνει όλους τους πτηνοτρόφους οργανωμένους και μη,  ότι οι εστίες της νόσου της Γρίπης

των πτηνών  συνεχώς αυξάνονται στη χώρα μας.

Τελευταία κοινοποιήθηκαν εστίες εκτός από άλλες χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη χώρα μας ( Έβρο, Αρκαδία   Φλώρινα ) σε άγρια και οικόσιτα πτηνά .  

Η Γρίπη των πτηνών  είναι ιογενής νόσος των πτηνών. Μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο όλα τα είδη πτηνών, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι τα οικόσιτα  πουλερικά (όρνιθες, γαλοπούλες κλπ). Τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια (αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνοι κ.λ.π.) και τα γλαρόμορφα φιλοξενούν και απεκκρίνουν τους ιούς της γρίπης τύπου Α χωρίς τις περισσότερες φορές να νοσούν.

Η Γρίπη είναι νόσημα υποχρεωτικής δηλώσεως και είναι γνωστό  από τα έως τώρα   δεδομένα ότι ο  συγκεκριμένος τύπος του ιού προσβάλει  αποκλειστικά τα πτηνά και  όχι τον άνθρωπο.

Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Δεκέμβριο  του 2016 σε άγριο πτηνό  στο Δέλτα του Έβρου. Η αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε., παρακολουθώντας την εξέλιξη, θεσπίζει με Εκτελεστικές Αποφάσεις προστατευτικά μέτρα ελέγχου της νόσου για την αποτροπή της μετάδοσης της στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο ιός αποβάλλεται από το αναπνευστικό σύστημα, τις εκκρίσεις και τα κόπρανα πτηνών.

Η μετάδοση  της νόσου γίνεται είτε άμεσα με τα πτηνά φορείς του ιού, είτε έμμεσα με τα μολυσμένα σκεύη, νερό και τροφή.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και κάθετα μέσω  των αυγών.

Η περίοδος επώασης ποικίλλει από λίγες ώρες έως 3 μέρες.

Τα κλινικά συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους του ιού, την ηλικία και το είδος των πτηνών, καθώς  επίσης και από  τον τρόπο διαχείρισης και τις επιμολύνσεις.

Τα πολύ λοιμογόνα στελέχη χαρακτηρίζονται από αιφνίδιους θανάτους, έντονα αναπνευστικά συμπτώματα , ρινίτιδα, οίδημα (πρήξιμο) προσώπου, κυάνωση(μελάνιασμα) των λειριών, των  καλλαίων και διάρροια.  Η θνησιμότητα ανέρχεται στο 100%.

Τα λιγότερο λοιμογόνα στελέχη παρουσιάζουν υψηλή νοσηρότητα, έντονα αναπνευστικά, μείωση της ωοτοκίας και θνησιμότητα 50-70%.

Τέλος στα ελαφρώς λοιμογόνα στελέχη η νόσος είναι αφανής ή με ελαφρά αναπνευστικά και μείωση τη αυγοπαραγωγής.

Η διάγνωση της γρίπης γίνεται μόνον εργαστηριακά με την απομόνωση του ιού ή την ανεύρεση των αντιστοίχων αντισωμάτων.

Για την αποφυγή της μόλυνσης, συστήνετε στους πτηνοτρόφους  τα πουλερικά (κότες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, περιστέρια, φασιανοί, πέρδικες, στρουθοκαμήλους κλπ. )που εκτρέφονται ή κρατούνται σε αιχμαλωσία:

- Να μην κρατούνται σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αγρούς κλπ.) αλλά μέσα στα κοτέτσια.

-Τα ανοίγματα των κοτετσιών επιβάλλεται να καλύπτονται με σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά.

- Να μην εκτρέφονται πάπιες και χήνες μαζί με άλλα είδη πουλερικών. Οι πάπιες και οι χήνες επιβάλλεται να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.

- Να μην φροντίζουν τα πουλερικά διαφορετικά άτομα σε καθημερινή βάση

- Για την είσοδό τους στο κοτέτσι να αλλάζουν ρούχα και υποδήματα. 

- Να καθαρίζουν καλά το χώρο γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν τροφές ή άλλα υλικά που προσελκύουν άγρια πτηνά.

- Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.

- Σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί αυξημένη θνησιμότητα πουλερικών να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία.

Επίσης συστήνετε στους καταναλωτές:

Άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες που υπάρχει γρίπη των πουλερικών, πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά ή κατοικίδια όπως κοτόπουλα, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες. Μια τέτοια επαφή πιθανόν να συμβεί σε φάρμες, σε πάρκα, σε αγορές που πωλούνται ζωντανά

Καλό πλύσιμο των χεριών από τους ενήλικες. Στα παιδιά χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή για το πλύσιμο των χεριών διότι έχουν τάση να βάζουν αντικείμενα ή τα χέρια τους στο στόμα, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του παθογόνου ιού στο οργανισμό.

Καλό πλύσιμο όλων των μαγειρικών εργαλείων και σκευών όπως επίσης και των επιφανειών που χρησιμοποιούνται για το χειρισμό και επεξεργασία ωμού κρέατος πουλερικών
Τα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά αλλά να μαγειρεύονται σε ψηλές θερμοκρασίες. 

Η κατανάλωση κοτόπουλου δεν είναι αιτία μετάδοσης του ιού. Πρέπει όμως να μαγειρεύεται  καλά. Σε θερμοκρασία των 800 C και άνω για 60 δευτερόλεπτα, ο ιός της γρίπης των πουλερικών καταστρέφεται

Στόχος της πολιτείας είναι:

 1) Η προστασία της Πτηνοτροφίας με όσο το δυνατόν ταχύτερη διάγνωση της νόσου και τη καθολική θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας .

2) Η προστασία της Δημόσιας υγείας και των τομέων μεταποίησης ζωικών προϊόντων (κρέας, αυγά)

3) ) Η προστασία  του περιβάλλοντος με την επιτόπια θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων (μη διασπορά) ή  αποτέφρωση των ζώων.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών της Π.Δ.Μ. (Τμήματα Κτηνιατρικής ή Αγροτικά Κτηνιατρεία).

Παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι  πτηνοτρόφοι, μεταφορείς και έμποροι ζώντων ζώων, καθώς και ιδιώτες  κτηνίατροι , σε  περίπτωση που εντοπίσουν  ύποπτα  συμπτώματα σε πτηνά να ενημερώσουν άμεσα την υπηρεσία μας.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες πουλερικών που βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την περιοχή που εκδηλώθηκε  κρούσμα, και όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους.

Σας υπενθυμίζουμε στην περίπτωση διασποράς της νόσου, σύμφωνα με το Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄ 32/11.02.2014), προβλέπονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές κυρώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μη δήλωση νοσήματος υποχρεωτικής δήλωσης επισύρει πρόστιμο

5.000,00–60.000,00 € .

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Διεύθυνση Κτηνιατρικής  2461049989  Γακίδης Ζώης

Τμήμα Υγείας Ζώων         2461029023  Ηλιάδης Σωκράτης

• Τμήμα Κτηνιατρικής  Π.Ε Γρεβενών    2462353107   Παπανίκου Αλεξάνδρα

• Τμήμα Κτηνιατρικής  Π.Ε Καστοριάς  2467071901   Αντωνιάδης Ιορδάνης

• Τμήμα Κτηνιατρικής  Π.Ε Κοζάνης      2461023782   Καντζόγλου Θεόφιλος

• Τμήμα Κτηνιατρικής  Π.Ε Φλώρινας    2385054556   Ραπτόπουλος-Χατζηστεφάνου Κων/νος

Δημοφιλή Νέα

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων www.kozani…

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ποντοκώμης Γιώργος Πηλιανίδης στο kozani.tv: Μεγάλες καθυστερήσεις στις υποδομές στη Νέα Ποντοκώμη, καμιά ουσιαστική εξέλιξη στους πυλώνες υψηλής τάσης, μεγάλος κίνδυνος απαξίωσης. Ο δήμος Κοζάνης πρέπει να κάνει περισσότερα!
Α'2 Γυναικών Μπάσκετ: Έβδομη αγωνιστική για Λασσάνη Κοζάνης και Απόλλων Πτολεμαΐδας - Το πρόγραμμα
Γραμμάτια...

Γραμμάτια...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας

Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας


Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Π…

Βόλεϊ ΕΣΠΕΜ: Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου σε Β' Εθνική Γυναικών, Κ20 & Κ18 Κοριτσιών και Κ21 Αγοριών για τις ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας
Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης:
Νίκος Σοφιανός:

Νίκος Σοφιανός: "Οι καπιταλιστές παίρνουν τα σπίτια του λαού με νόμους ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ" (video)


Κανένας δεν πρέπει να φοβάται, μπορούμε να αποτρέψουμε…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα