kalomen834

stimolo BANNER 1

Από τα πάνω και προς τα πίσω ή από τα κάτω και προς τα μπρος;

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα του Κώστα Μάρκου

Στις «διαπραγματεύσεις» για τη «δεύτερη αξιολόγηση», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων,

μαζί με τις ηγεμονικές δυνάμεις του ελληνικού κεφαλαίου, είναι έτοιμοι να δεχτούν –με διαφορετικές δόσεις- έναν «καλύτερο συμβιβασμό» (δηλώσεις Χουλιαράκη), ακόμη και τον «κόφτη» συντάξεων και μισθών, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ. Η οποία και πάλι παρουσιάζεται ως «ανεπιθύμητη, αναποτελεσματική και ανέφικτη», που θα οδηγήσει σε «κατάρρευση της παραγωγικής δομής», όπως έγραψε τρομοκρατικά και εκβιαστικά ο ΣΕΒ σε ειδική ανακοίνωσή του (10/2/2017).

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα, η μαχόμενη Αριστερά καλούνται να απορρίψουν και να αποκρούσουν όλους τους εκβιασμούς, όλα τα παλιά και όλα τα νέα μνημόνια. Να αντιτάξουν το δικό τους πρόγραμμα διεκδικήσεων για την προάσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων τους, με τη διοργάνωση άμεσα μεγάλων, ενωτικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η έξοδος από το ευρώ με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού και ειδικά, του γερμανικού κεφαλαίου, εκτός από εργαλείο εκβιασμού και υποταγής του λαού στα νέα μέτρα, αποτελεί πλέον και μια υπαρκτή, αντιδραστική και επικίνδυνη δυνατότητα. Στην ουσία, πρόκειται για μια αστική, ιμπεριαλιστική , «από τα πάνω και προς τα πίσω» αποπομπή, που δεν έχει καμία σχέση και είναι ανταγωνιστική με μια εργατολαϊκή, αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, «από τα κάτω και προς τα μπρος» έξοδο από το ευρώ, την οποία προβάλλει και διεκδικεί η μαχόμενη Αριστερά και το ταξικό κίνημα.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προτάθηκε για πρώτη φορά, μυστικά αλλά επίσημα, τον Σεπτέμβριο του 2011, από τον Β. Σόιμπλε (δηλαδή από τη γερμανική αστική τάξη), στα υπόγεια του ξενοδοχείου «Μονοπόλ» του Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου διεξαγόταν Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπως ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος αποκάλυψε σε συνέντευξή του (Καθημερινή, 5/1/2015): «Στη συνάντηση αυτή […] εξετάστηκε το σενάριο μιας “φιλικής” εξόδου από το ευρώ με χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων και με την εφαρμογή μιας δέσμης χρηματοπιστωτικών περιορισμών, όπως οι περιορισμοί στις αναλήψεις κ.ο.κ., έως ότου ολοκληρωθεί η νομισματική αλλαγή. Η απάντησή μου ήταν ότι για εμάς αυτό είναι αδιανόητο και επικίνδυνο». Από τότε, έχουν μεσολαβήσει σημαντικές εξελίξεις που δυναμώνουν αυτή την προοπτική και κάνουν πιθανή μια αστική, ιμπεριαλιστική και «από τα πάνω» έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: το Brexit, η πολλαπλή κρίση ΕΕ και ευρωζώνης, η εκλογή Τραμπ και η αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην ΕΕ και τη Γερμανία, η άνοδος του δεξιού και ακροδεξιού αντι-ΕΕ ρεύματος και, τέλος, η αποτυχία και του τρίτου μνημονίου να βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση.

Σαν απάντηση στην κρίση της ΕΕ, η καγκελάριος Ά. Μέρκελ, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη Μάλτα, δήλωσε: «θα υπάρξει μια ΕΕ πολλαπλών ταχυτήτων (όπου) δεν πρέπει να συμμετέχουν πάντα όλες οι χώρες μέλη στα ίδια στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μπροστά και με τη σύμφωνη γνώμη του γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ.

Από την άλλη, ο Τεντ Μάλοκ, υπό διορισμό νέος πρεσβευτής της Προεδρίας Τραμπ στην ΕΕ, προέβλεψε την «αποσύνθεση της ΕΕ», υποστήριξε ότι «το ευρώ είναι ένα λανθασμένο πείραμα» και ότι αν αυτός «εργαζόταν σε επενδυτική τράπεζα θα στοιχημάτιζε εναντίον του» (Ντερ Σπίγκελ, 4/2/2017).

Σε αυτά τα πλαίσια, ο Β. Σόιμπλε έκανε λόγο –πρώτη φορά δημόσια– για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, την περασμένη Πέμπτη: «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε κούρεμα χρέους για μέλος του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος, αποκλείεται βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ» (συνέντευξη στο κανάλι ARD). Ωστόσο, αυτή η προοπτική δεν βρίσκει σύμφωνη όλη τη γερμανική αστική τάξη (βλ. αντιδράσεις Ζ. Γκάμπριελ, αντικαγκελαρίου και προέδρου του SPD).

Στην Ελλάδα, τα ηγεμονικά τμήματα του κεφαλαίου, αυτή τη στιγμή, τάσσονται ακόμη υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Αλλά, όπως σωστά επισημαίνει και ο Ν. Στραβελάκης (βλ. σελ. 15), αναπτύσσεται ήδη ένα «αστικό ρεύμα κατά του ευρώ». Δεν είναι τυχαίο, ότι για πρώτη φορά ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστήριξε καθαρά «την επιστροφή στη δραχμή» (bankingnews.gr, 1/2/2017). Αλλά και ο γνωστός για τις αμερικανικές διασυνδέσεις του, Ν. Κουρής, με πρωτοσέλιδο τίτλο στην Kontra News: «Με ποιους πρέπει να πάμε; Με τους Άγγλους και τους Αμερικανούς, που είναι 100 χρόνια φίλοι μας και σύμμαχοί μας; Ή με τους Γερμανούς, που 100 χρόνια μας σκοτώνουν και μας ληστεύουν;».

Η μαχόμενη Αριστερά πρέπει να απορρίψει και την αστική παραμονή στο ευρώ και την αστική έξοδο από το ευρώ. Αυτή η διπλή απόρριψη δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική για το λαϊκό κίνημα με μια αγνόηση ή παραγκωνισμό του αιτήματος για έξοδο από το ευρώ, στο όνομα της ταύτισης με τον Σόιμπλε, ενός κακώς νοούμενου διεθνισμού ή της «εργατικής λαϊκής εξουσίας». Σε αυτή την περίπτωση, η μαχόμενη Αριστερά κινδυνεύει να «συμπορευθεί» άθελά της με τις ηγεμονικές μερίδες του ελληνικού κεφαλαίου, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη ΝΔ, με τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Δεν μπορεί, επίσης, να περιοριστεί ή να προβάλει μονόπλευρα τη διεκδίκηση ενός «εθνικού» νομίσματος, στο όνομα της αντίθεσης με το ευρώ, ενός κακώς νοούμενου «πατριωτισμού» ή μιας αόριστης «εθνικής κυριαρχίας». Έτσι, θα κινδυνεύει να «συμπορευθεί» άθελά της με τις ΗΠΑ, με τον Σόιμπλε, με το αστικό ρεύμα υπέρ της εξόδου από το ευρώ, ακόμη και με το ρεύμα του ακροδεξιού εθνικισμού.
Η μαχόμενη και ειδικά η κομμουνιστική Αριστερά χρειάζεται, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, να προβάλει το δικό της σχέδιο για μια φιλολαϊκή, αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική έξοδο από το ευρώ. Ούτε αυτό πλέον αρκεί. Χρειάζεται να κατανοήσει ότι ειδικά μετά το «σχέδιο Σόιμπλε», το αναγκαίο αίτημα για έξοδο από το ευρώ πρέπει να δένεται πιο άμεσα και βαθιά, από κάθε άλλη φορά, με το αίτημα για έξοδο από την ΕΕ. Διαφορετικά η χώρα και ο λαός της μπορεί να μετατραπούν σε μια «γερμανική αποικία» της δραχμής. Η πάλη για φιλολαϊκή έξοδο από το ευρώ, τώρα, συνδέεται πιο άμεσα και βαθιά με το αίτημα για στάση πληρωμών και την πάλη για διαγραφή του δημόσιου χρέους, για την εθνικοποίηση, κρατικοποίηση και εργατολαϊκό έλεγχο των τραπεζών και των μεγάλων ομίλων. Πάνω από όλα, πρέπει να συνδέεται πιο άμεσα και βαθιά από ποτέ με το κοινωνικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα υπέρ των μισθών και συντάξεων, υπέρ της μείωσης του χρόνου εργασίας και του χτυπήματος των ελαστικών σχέσεων εργασίας, υπέρ της φοροελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, της διαγραφής και ρύθμισης των χρεών της λαϊκής οικογένειας. Σε διαφορετική περίπτωση, η έξοδος από το ευρώ μπορεί να μετατραπεί σε τεράστιο κίνδυνο για το εισόδημα της εργατικής τάξης και του λαού.

Ασφαλώς και η μαχόμενη Αριστερά επιδιώκει μια «ειρηνική» και όσο το δυνατό πιο «ήρεμη» έξοδο από το ευρώ. Αλλά θα είναι επικίνδυνα αιθεροβάμων όποιος πιστεύει ότι μια φιλολαϊκή έξοδος από το ευρώ, με σταθερή κατεύθυνση ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, θα γίνει με τις ευλογίες του Σόιμπλε, του Τραμπ ή της ελληνικής αστικής τάξης. Ακόμη και μια αστική έξοδος από το ευρώ, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες κοινωνικής «ηρεμίας». Αντίθετα, θα προκαλέσει κυβερνητική, πολιτική και «εθνική κρίση» στην ενότητα της αστικής τάξης, θα τείνει σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν επιτρέπεται, βεβαίως, να υποτιμά την κοινοβουλευτική παρουσία της. Αλλά, σε τέτοιες συνθήκες, η μάχη θα κριθεί στο δρόμο. Από αυτή τη σκοπιά, αντί για μια εκ νέου ατελέσφορη προσπάθεια «κυβερνητικής» ή «κομματικής ανασυγκρότησης» της Αριστεράς, απαιτείται η επείγουσα, ενωτική και μετωπική «ταξική ανασυγκρότηση» του εργατολαϊκού κινήματος. Για μια «έξοδο μέχρι το τέλος» από την καπιταλιστική επίθεση και βαρβαρότητα.

http://prin.gr/

Δημοφιλή Νέα

Α'2 Γυναικών Μπάσκετ: Έβδομη αγωνιστική για Λασσάνη Κοζάνης και Απόλλων Πτολεμαΐδας - Το πρόγραμμα
Ο πρόεδρος της κοινότητας Ποντοκώμης Γιώργος Πηλιανίδης στο kozani.tv: Μεγάλες καθυστερήσεις στις υποδομές στη Νέα Ποντοκώμη, καμιά ουσιαστική εξέλιξη στους πυλώνες υψηλής τάσης, μεγάλος κίνδυνος απαξίωσης. Ο δήμος Κοζάνης πρέπει να κάνει περισσότερα!
Γραμμάτια...

Γραμμάτια...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας

Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας


Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Π…

Όμιλος Αντισφαίρησης Πτολεμαΐδας: Τένις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο

Όμιλος Αντισφαίρησης Πτολεμαΐδας: Τένις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο


Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Πτολεμαΐδας, γνωστό και ως&n…

Ο Παντελής Καπετάνος έρχεται στο «OUT OF LINES» by top-sport.gr και μιλάει στους Χ. Τσαρτσιανίδη & Γ. Τοπαλίδη - Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 21:00! (Trailer)
Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης:
Βόλεϊ ΕΣΠΕΜ: Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου σε Β' Εθνική Γυναικών, Κ20 & Κ18 Κοριτσιών και Κ21 Αγοριών για τις ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα