stimolo BANNER 1

Ο Ηρώδης φορούσε Prada

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Του Δημήτρη Κούλαλη

Κατ’ αρχάς, ας συστηθούμε: Η επιτυχία ενός οικονομικοπολιτικού συστήματος φαίνεται

στον τρόπο με τον οποίο αυτό φέρεται στους αδύναμους.

Ακόμη, στόχος της πραγματικής δημοσιογραφίας είναι να δίνει φωνή σε εκείνους που δεν έχουν, στους παραγκωνισμένους της κοινωνίας.

Εγραφε παλιότερα o David Landes στο βιβλίο του «The Wealth and Poverty of Nations: Why Some are So Rich and Some So Poor»:

«Ας φανταστούμε ότι ένα μικρό μέρος της ανθρωπότητας ξοδεύει μια περιουσία προσπαθώντας να χάσει βάρος, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία δεν ξέρει αν θα φάει την επόμενη μέρα».

Η πραγματικότητα τον επιβεβαιώνει πανηγυρικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

➮ Το 1/5 παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως είναι υποανάπτυκτα.

➮ Ο νανισμός της παιδικής ηλικίας επηρεάζει σε παγκόσμια κλίμακα 162 εκατ. παιδιά <5 ετών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

➮ Οι αιτίες εμφάνισης του φαινομένου είναι η ανεπαρκής διατροφή και η επαναλαμβανόμενη έξαρση των λοιμώξεων κατά τις πρώτες 1.000 μέρες της ζωής ενός παιδιού.

➮ Ο νανισμός, ως ο καθιερωμένος δείκτης ανάπτυξης των φτωχών παιδιών, ευθύνεται για την απώλεια του 1% του ύψους ενός ενήλικα στη Γουατεμάλα από την παιδική του ηλικία, λόγω της μείωσης κατά 1,4% της οικονομικής παραγωγικότητας (Παγκόσμια Τράπεζα).

➮ Πρόκειται, λοιπόν, για μια ασθένεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομία, καθώς πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αύξηση 3% του ΑΕΠ θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπισή της.

➮ Προσέτι δε, περίπου 63 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών στερούνται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, όπως διαπιστώνει μια νέα κοινή Εκθεση του Ινστιτούτου Στατιστικών της UNESCO και της Unicef.

Ομως, η φτώχεια, ο υποσιτισμός και ο αναλφαβητισμός δεν εμποδίζουν μόνο τη σωματική-νοητική ανάπτυξη του εκάστοτε παιδιού, αλλά και την ανάπτυξη-εξέλιξη ολόκληρης της κοινωνίας.

Αν δεν αντιμετωπιστούν οι ανισότητες σήμερα, το 2030, 167 εκατ. παιδιά θα ζουν σε ακραία φτώχεια, 69 εκατ. παιδιά <5 ετών θα πεθάνουν μεταξύ 2016-2030 (εκ των οποίων σχεδόν τα μισά θα προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική), 60 εκατ. παιδιά του Δημοτικού θα μείνουν εκτός σχολείου, 750 εκατ. κορίτσια θα παντρευτούν πριν από την ενηλικίωσή τους και πάνω από 1,5 δισ. ενήλικες δεν θα έχουν άλλη εκπαίδευση πέραν αυτής του Δημοτικού.

Συνεχίζοντας αυτό το ταξίδι μας στον κόσμο, εκεί όπου η δυστυχία γελάει θαλερά μπροστά σε εκατομμύρια ανήμπορα πλάσματα, κάθε χρόνο, 303 χιλ. γυναίκες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού και 2,7 εκατ. βρέφη πεθαίνουν στις πρώτες 28 ημέρες της ζωής τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την αναβάθμιση των υπηρεσιών περίθαλψης, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και τη στιγμή του τοκετού (ΠΟΥ).

Ωστόσο, η πενία δεν αφορά μόνο τον λεγόμενο «τρίτο κόσμο».

Τα στοιχεία της Εurostat το 2015 ανέφεραν ότι το 26,9% των παιδιών στην Ε.Ε. των «28» -τότε- ήταν στο όριο της φτώχειας ή και του κοινωνικού αποκλεισμού, με το ποσοστό στην Ελλάδα να έχει αυξηθεί κατά 9,1% από το 2010.

Πώς θα μπορούσε, άραγε, ο Μαρξ να μην ισχυριστεί ότι ο μοναδικός καπιταλισμός που μπορεί να υπάρξει είναι εκείνος που «από την κορυφή ώς τα νύχια είναι λουσμένος στο αίμα και στη βρομιά», όταν αυτό το σύστημα αλέθει στις εκμεταλλευτικές του μυλόπετρες τα παιδιά;

Προς επίρρωσιν του Γερμανού φιλοσόφου, αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι 168 εκατ. παιδιά ηλικίας 5-17 ετών εργάζονται, ενώ πολλά εξ αυτών «εκτίθενται σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, σε βία και κακομεταχείριση» (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας).

**********

«Οταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν», έγραφε ο σπουδαίος υπαρξιστής Ζαν-Πολ Σαρτρ.

Φευ! Εκτός, όμως, απ’ τις εικόνες των εκατοντάδων «μικρών Αϊλάν», οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι κάποια παιδιά δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, καθώς:

Το 1/4 παιδιών σχολικής ηλικίας ζουν σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

Σχεδόν 50 εκατ. παιδιά έχουν εγκαταλείψει τις πατρογονικές τους εστίες – τα 28 εκατ. από αυτά εκδιώχθηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων.

Τα παιδιά, αν και αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ταυτόχρονα αποτελούν το ήμισυ του συνόλου των προσφύγων.

Ολο και περισσότερα παιδιά διασχίζουν τα σύνορα ασυνόδευτα. Το 2015, πάνω από 100 χιλ. ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτήθηκαν άσυλο σε 78 χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, όλα τα προαναφερθέντα θα ήταν ένα κενό κέλυφος αν δεν αναζητούσαμε την ψίχα του προβλήματος, τη γενεσιουργό του αιτία.

Την απάντηση μάς τη δίνει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim:

«Από το 2020, το ήμισυ του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα βρίσκεται σε ευάλωτες ή ρημαγμένες από τις συγκρούσεις περιοχές. (…) Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει αρκετός πλούτος. (…) Αν εμείς απλώς αναδιανέμαμε [τον πλούτο], θα μπορούσαμε να το κάνουμε σήμερα. Αλλά, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτές οι προσεγγίσεις, που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, δεν έχουν λειτουργήσει σωστά».

ΠΗΓΗ: efsyn

Δημοφιλή Νέα

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων www.kozani…

Καθ'οδόν για την Τετραήμερη πολύ-εκδρομή στην Αθήνα ο σύλλογος
Θεατρική Ποντιακή παράσταση «Ανάσπαλτος Πατρίδα - Ανέβζηγος Αροθυμία» Σάββατο 10 - Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (video)
Α! κύριε, κύριε Μαλακάση... Κώστας Καρυωτάκης (αφιερωμένο σε όλους τους σύγχρονους Μαλακάσιδες Κοζάνης Πτολεμαΐδας και περιχώρων...)
Ακρινή Κοζάνης 72 % ΝΑΙ στη μετεγκατάσταση! | ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν μια απάντηση στους κατοίκους (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Το ντοκιμαντέρ του Κοζανίτη σκηνοθέτη Χρήστου Μπάρμπα
Θάνατος μαθητή στις Σέρρες: Δεν είναι ατύχημα - Είναι έγκλημα

Θάνατος μαθητή στις Σέρρες: Δεν είναι ατύχημα - Είναι έγκλημα


Ο τραγικός θάνατος του μαθητής της Στ’ τάξης στο 9ο δημ…

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η φλόγα της εξέγερσης καίει 14 χρόνια μετά

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η φλόγα της εξέγερσης καίει 14 χρόνια μετά


Μια μαθήτρια του 2008, η Νεφάλη Μπίρμπα, και ένας μαθητής …

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα