pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Διανοείσαι πως και γιατί! Κείμενο του Κώστα Καζάκου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η σκέψη είναι το όπλο του ανθρώπου. Με τη σκέψη εκρήγνυται και διασπάται το άτομο άνθρωπος. Είναι η τραγική εξίσωση. Η σκέψη είναι η ταχύτητα

του φωτός που ενεργοποιεί τη μάζα και παράγει την ενέργεια. Αντί για ουράνιο και πλουτώνιο χρησιμοποιεί ένα αβαρές ρευστόν που παράγεται από τους ερωτηματικούς συνδέσμους. «Γιατί», «πως», από πού», «προς τα πού». Η ιερή περιέργεια. Το πάθος της εξερεύνησης.

Χωρίς τη σκέψη το άτομο είναι αδρανές υλικό.    Με χαμηλή σκέψη, με άτολμο και αγύμναστο μυαλό, διάσπαση δεν γίνεται. Χρειάζεται η κρίσιμη μάζα που λένε οι φυσικοί. Χρειάζεται δηλαδή ισχυρή βούληση, αδάμαστη αντοχή και αυτοθυσία. Κι αυτά κατακτώνται με «αρετήν» και «τόλμην». Πρόκειται στην κυριολεξία για το κυνήγι της Ελευθερίας και της Αλήθειας, Κι όπως μας έχουν μάθει οι ποιητές μας, αυτά τα ουσιώδη, «μόνον έναντι θανάτου δίδονται».

 Ο δρόμος είναι ένας. «Οδός άνω και κάτω μία» όπως μας έμαθε ο μεγάλος Εφέσιος. Η σκέψη τείνει να φτάσει στις πρωταρχικές αιτίες των πραγμάτων. «Αν μεν η σκέψη σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει», μας λέει ο Αλεξανδρινός. Αλλιώς λοξοδρομείς και χάνεσαι μεσ’ τα παραδρόμια και τους σκουπιδότοπους. Κι ας έχεις εσύ την εντύπωση ότι σωστά διανοείσαι. Το πιθανότερο είναι ότι κουράστηκες και τα παράτησες μεσοπέλαγα. Κι όταν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσεις την προσωπική σου ήττα και σε πιάσει ντροπή, αρχίζεις να γενικεύεις την κατάστασή σου και να την παρουσιάζεις σαν ιστορικά αναγκαία. Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να βγάλει καρκίνο το σώμα σου παρά νά ‘βρει τη σκέψη σου τέτοιο κακό.

ΠΗΓΗ: www.dipethepatras.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…