KALOMENIDIS BANNER

banner 1

Η ΔΕΗ βουλιάζε(ι) σαν Τιτανικός (γράφει ο Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μιας και ο Απρίλιος εκτός από μήνας της Άνοιξης είναι και ο μήνας του Τιτανικού και ποτέ άλλοτε όσο τώρα η ΔΕΗ δεν έδειχνε να βυθίζεται

(αν δεν έχει ήδη βυθιστεί βέβαια) περισσότερο από όσο σήμερα και με αφορμή τις πρόσφατες και ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν το ξεπούλημα της.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε (2016) ήταν για την ΔΕΗ από τα χειρότερα καλοκαίρια, αφού την είδαμε να σβήνει στην κυριολεξία σε όλο το λεκανοπέδιο και αντί να καπνίζουν τα φουγάρα της, έφτασε σε σημείο οι καμινάδες της να σβήνουν και όσες δεν έσβηναν να αχνίζουν σε όλους τους ΑΗΣ (Σταθμούς Παραγωγής) της, από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι και την Μελίτη.

Και πολύ πριν ακόμα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2016  φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε ως χώρα ρεύμα από τα Σκόπια, την Τουρκία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και ποιος ξέρει από που αλλού, κρατώντας σβηστές τουλάχιστον τις 10 από τις 15 Μονάδες που υπάρχουν στο Ενεργειακό μας Λεκανοπέδιο (3 έως 4 από τις 5 στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με την μία από τις δύο να μένει αναμμένη για ένα διάστημα γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχε Τηλεθέρμανση !) και έως και καμία στον ΑΗΣ Καρδιάς, με αντίστοιχες Μονάδες να μένουν σβηστές και σε όλους τους ΑΗΣ και στην Πτολεμαΐδα και στην Φλώρινα.

Σίγουρα κάποιες Μονάδες ήταν σβηστές και λόγο συντηρήσεων και βλαβών βέβαια, αλλά ελάχιστες σε σχέση με αυτές που άλλοτε κάπνιζαν υπερήφανες.

Κάτι ανάλογο (θα) συνέβαινε φυσικά και στην Μεγαλόπολη.

Δεν προκάλεσε μάλιστα καθόλου εντύπωση όταν κάποιος για πολλά χρόνια εργαζόμενος της ΔΕΗ σε ενημέρωση Συνδικαλιστών για τα μαύρα χάλια στα οποία έχει επέλθει η ΔΕΗ, ομολόγησε ότι ψυχολογικά έχει τρομοκρατηθεί βλέποντας τόσο καιρό τις Μονάδες να μένουν σβηστές.

Ίσως και αυτός να τρομοκρατήθηκε και να ένιωθε ψυχολογικά όπως οι επιβαίνοντες στον Τιτανικό κατά την διάρκεια της βύθισης του.

Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και παράξενο αυτό για την ΔΕΗ και η έκπληξη που προκαλούσαν οι σβηστές Μονάδες ήταν αναμενόμενη, όπως ήταν απίθανη και η βύθιση του «αβύθιστου» Τιτανικού που όταν συνέβη ήταν κάτι ανέλπιστο και εκπληκτικό, μόνο που ήταν ένα πραγματικό γεγονός όπως η σημερινή σκληρή πραγματικότητα της «βύθισης» της ΔΕΗ.

Έτσι λοιπόν οι Μονάδες της ΔΕΗ έσβηναν όχι για λόγους Περιβαλλοντικούς και για λόγους Υγείας, αφού άλλοι μας το έχουν επιβάλλει αυτό το μέτρο των σβηστών Μονάδων και του εισαγόμενου ρεύματος, προωθώντας την πράσινη δήθεν ανάπτυξη για συγκεκριμένα συμφέροντα και για να κερδοσκοπούν συγκεκριμένοι ιδιώτες έμποροι και παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος και έχοντας ως τελικό στόχο να ζημιώνεται η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου πάνω της στηρίχθηκε οικονομικά και ενεργειακά η Ελλάδα και στάθηκε στα πόδια της ολόκληρη η χώρα μας !

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Μονάδες άναβαν και έσβηναν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και ξανά από την αρχή.

Για το τρίμηνο του μαύρου αυτού καλοκαιριού για την ΔΕΗ πραγματικά οι Μονάδες έμπαιναν μπροστά και έβγαιναν εκτός πριν ακόμα καλά καλά προλάβουν να μπουν στο Σύστημα.

Δηλαδή αύξαναν τα έξοδα της εταιρείας με την αγορά πετρελαίου (συγκεκριμένων συμφερόντων με γνωστά και μεγάλα ονοματεπώνυμα) όπου είναι απαραίτητο για την έναρξη των Μονάδων και με όλα τα επιπρόσθετα που χρειάζονται για να ξεκινήσουν οι Μονάδες (εργατοώρες, υλικά, εργολαβίες κλπ), επιβαρύνοντας την επιχείρηση με τεράστια έξοδα σε διάστημα ίσως και μικρότερο των 24 ωρών ανά τακτά και πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα και πραγματικά τα κόστη για την έναρξη μιας Μονάδας είναι τεράστια.

Και ενώ άναβαν και έσβηναν τις Μονάδες με τα Φουγάρα πιο γρήγορα και από τα τσιγάρα, ξαφνικά η ΔΕΗ είχε φτάσει στο σημείο τα τσιγάρα να καπνίζουν πιο πολύ από τα Φουγάρα της !!!

Το ίδιο θα συμβεί και φέτος όπως όλα δείχνουν στους ΑΗΣ μέχρι να καταφέρουν να ξεπουληθεί η ΔΕΗ, άσχετα αν το χειμώνα που πέρασε η ΔΕΗ ήταν αυτή που κράτησε το σύστημα σε Ελλάδα και Ευρώπη !

Κάποιοι μίλησαν για φιάσκο στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, η ουσία όμως είναι ότι εδώ και δεκαετίες στην ΔΕΗ γινόταν πλιάτσικο από όλους, ειδικά από τους πολιτικούς και τους παρατρεχάμενους τους !

Όλα βέβαια ξεκίνησαν με την μετοχοποίηση της το 1999, στην συνέχεια εν καιρώ Μνημονίων βάζοντας εγγυήσεις τα αποθέματα των ασφαλιστικών της ταμείων όπου έγιναν και ομόλογα (στην ουσία καπνός), με  υποθήκες την περιουσία της (πέρα από την τεράστια πραγματική αξία της ΔΕΗ, υπάρχει περιουσία των εργαζομένων ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία με αναλογιστική μελέτη που υπάρχει είναι 3,2 τρισεκατομμύρια δραχμές ή 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ – άφαντα και αυτά), για να φτάσουμε μετά στην διάσπαση της, στον κατακερματισμό της, τον διαμελισμό της και την μοιρασιά σήμερα των ιματίων της.

Και μην κοροϊδευόμαστε άλλο, ούτε οι επόμενοι που ετοιμάζονται να μας κυβερνήσουν θα κάνουν κάτι διαφορετικό γιατί και αυτοί για ξεπούλημα μας έχουν και εμάς και την ΔΕΗ και την Ελλάδα μας.

Αν τον Τιτανικό τον βύθισε ένα παγόβουνο, την ΔΕΗ την βύθισαν όλες οι Κυβερνήσεις και οι πολιτικές που ακολουθούσαν και ακολουθούν, χρησιμοποιώντας ως δεκανίκια για αυτό το μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα και τους συνδικαλιστές, με τους εργαζόμενους να προσπαθούν να βρουν που έκαναν λάθος με τις επιλογές τους, τόσο πολιτικά όσο και συνδικαλιστικά, για πολλοστή φορά.

Και ένα μικρό «ποιηματάκι» με θέμα τον Τιτανικό και την ΔΕΗ.

Αναβοσβήναν τα φουγάρα

σαν να ήτανε τσιγάρα

η ΔΕΗ ο άλλοτε Κολοσσός

να βουλιάζει σαν Τιτανικός

η μεγαλύτερη εταιρεία

ανυπεράσπιστη κυρία

στους νταβατζήδες την πετάξαν

αφού την ξεχειλώσαν και την κομματιάσαν

Υ.γ. : Ευχαριστώ τον φίλο μου Δημήτρη Θραμπουλίδη από την Πτολεμαΐδα για την φωτογραφία του σβηστού ΑΗΣ Καρδιάς με ημερομηνία λήψης στις 16 Μαΐου 2016.

Η φωτογραφία του «σβηστού» ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι δικιά μου στις αρχές Αυγούστου του 2016.

Πέμπτη 06 Απριλίου 2017

Άγιος Δημήτριος Ελλησπόντου Κοζάνης

Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης

Δημοφιλή Νέα

Φωτογραφίες από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (Ιούνιος 2022) στο Κολυμβητήριο της Πτολεμαΐδας (PHOTOS)
Στο Hotel

Στο Hotel "Παντελίδης" την Παρασκευή 1 Ιουλίου ο Γιώργος Σαμπάνης


Η μεγαλύτερη μουσική συνάντηση του καλοκαιριού πλησιά…

Στέφανος Πράσσος: «Ζούμε σε μια χώρα που δεν ισχύει τίποτα… κανένας κανόνας, ακόμη και αυτός που βάζει η ίδια η εξουσία»! Δείτε τη συνέντευξη για την απολιγνιτοποίηση και το αύριο της περιοχής (video)
Σπάρτακος:

Σπάρτακος: "ΟΧΙ στα ναρκωτικά σημαίνει ΝΑΙ στη ζωή"


Το σύνθημα «πες ΝΑΙ στη ζωή και ΟΧΙ στα ναρκωτικά» δεν …

Βίντεο από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Κολυμβητήριο της Πτολεμαΐδας (video)

Βίντεο από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Κολυμβητήριο της Πτολεμαΐδας (video)


Βίντεο από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Κολυμβητήριο …

Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου έως και Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022
Έκθεση ΕΣΡ: Συντριπτική μονομέρεια των ιδιωτικών καναλιών υπέρ της κυβέρνησης

Έκθεση ΕΣΡ: Συντριπτική μονομέρεια των ιδιωτικών καναλιών υπέρ της κυβέρνησης


Έρευνα του ΕΣΡ δείχνει πως υπάρχει χαώδης διαφορά όσον…

Ολοκληρώθηκε ο 6ος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΔΙΑΔΥΜΑ

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα