kalomen834

stimolo BANNER 1

Θέμης Μουμουλίδης: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο αγρόκτημα καλλιέργειας αρωματικών φυτών, στους χώρους των αποκατεστημένων εδαφών της ΔΕΗ, με στόχο την ενίσχυση ανέργων, ακτημόνων και νέων αγροτών»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με την ολοκλήρωση της  δεύτερης αξιολόγησης, είναι αυτονόητη η επίσπευση εφαρμογής του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης. Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν 13 περιφερειακά

αναπτυξιακά συνέδρια. Στην κορυφή της ατζέντας παραμένει η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες. Με τόλμη και χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες οφείλουμε να επιχειρήσουμε ΑΜΕΣΑ τη δημιουργία καινοτόμων αναπτυξιακών μοντέλων.

Η δημιουργία ενός πρότυπου-καινοτόμου αγροκτήματος, έκτασης [ενδεικτικά] 5.000 στρεμμάτων για την καλλιέργεια και επιχειρηματική αξιοποίηση των αρωματικών φυτών, στις εκτάσεις των αποκατεστημένων εδαφών της ΔΕΗ, αποτελεί μια αναπτυξιακή πρόκληση για την περιοχή. Οι εκτάσεις αυτές θα προστεθούν στις ήδη καλλιεργούμενες με αρωματικά φυτά, και με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο «οικόπεδο» αγροτικής καινοτόμου ανάπτυξης στην κατηγορία των αρωματικών φυτών. Σήμερα στην Π.Ε.Κοζάνης καλλιεργούνται περίπου 8.000 στρέμματα από τα περίπου 40.000 που καλλιεργούνται πανελλαδικά.

Με την αξιοποίηση αποκατεστημένων εδαφών, η περιοχή μας μπορεί να καταστεί ένα Σύγχρονο Ευρωπαικό Κέντρο Ερευνας και Καλλιέργειας Αρωματικών φυτών.

Οι εκτάσεις γης να δοθούν σε νέους αγρότες, σε άνεργους και ακτήμονες με δίκαια οικονομικά κριτήρια, συμβάλλοντας έτσι στη θεαματική αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή.

Με την υλοποίηση του έργου θα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας [αγρότες, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό], θέσεις που μπορεί να αυξηθούν σημαντικά με την αύξηση των καλλιεργήσιμων εδαφών.

Παράλληλα, πραγματοποιείται μερικώς το πάγιο αίτημα της επαναπόδοσης των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες. Το δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών του ενεργειακού λεκανοπεδίου για επαναπόδοση των εδαφών για αγροτική χρήση, θα αποκαταστήσει  μια χρόνια αδικία και θα ισορροπήσει μια τραυματική σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας και της τοπικής κοινωνίας.

Οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, με την συνεργασία και καθοδήγηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα οργανώσουν και θα υλοποιήσουν το αναπτυξιακό αυτό έργο.

Ενδεικτικές ενέργειες και οφέλη:

  1. Σύσταση Αγροτικού Συνεταιρισμού και πρόσληψη υποστηρικτικού προσωπικού (γεωπόνοι, διοικητικοί, τεχνικοί κλπ).
  2. Σύναψη συνεργασίας με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια, ΕΘΙΑΓΕ) για την περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη της τεχνογνωσίας στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών.
  3. Έναρξη διαδικασιών για την κατοχύρωση σήματος ποιότητας για τα αρωματικά φυτά της περιοχής.
  4. Διοργάνωση κύκλων μαθημάτων, από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για την εκπαίδευση των μελών του συνεταιρισμού στις σύγχρονες πρακτικές της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών .
  5. Εγκατάσταση φυτειών και έναρξη πιστοποίησης τους με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας
  6. Δημιουργία σύγχρονης μεταποιητικής μονάδας, αξιοποιώντας επενδυτικά προγράμματα, ικανή να παράγει ευρεία γκάμα τελικών προϊόντων με πρώτη ύλη τα αρωματικά φυτά (αιθέρια έλαια, αφεψήματα, συμπληρώματα διατροφής κλπ.).
  7. Δημιουργία Κέντρου Γεωργικών Μελετών με αρμοδιότητες την επιστημονική έρευνα στην καλλιέργεια αλλά και την μεταποίηση των αρωματικών φυτών.
  8. Η πρόταση αυτή εμπεριέχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για νέους αγρότες, για καινοτόμες δράσεις κλπ.

Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον πρωτογενή τομέα, με την παράλληλη ανάπτυξη και της μελισσοκομίας που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και γενικότερα στην τοπική οικονομία, με την δραστηριοποίηση έμμεσα συναφών τομέων (μεταφορές) και την εισροή ξένων κεφαλαίων καθώς ο στόχος θα είναι κυρίως οι εξαγωγές των παραγόμενων προϊόντων.

Πρόκειται για ένα σχέδιο απολύτως εφικτό, που το μόνο που απαιτεί είναι πολιτική βούληση [την οποία η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει] και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων. Όμως το κέρδος για την περιοχή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς μπορεί να συνδυαστεί με την λειτουργία σχετικών τεχνολογικών τμημάτων. Ταυτόχρονα η ανάπτυξή του σχεδίου και σε άλλες περιοχές της Π.Ε.Κοζάνης , θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις  για περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμη Μουμουλίδη

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης

Μέλους Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

 

Δημοφιλή Νέα

Στίβος - Άλμα εις Μήκος: Οι προσπάθειες της Βασιλικής Χαϊτίδου από την Πτολεμαΐδα στο Πανευρωπαϊκό του Μονάχου - Έμεινε εκτός τελικού, κέρδισε το χειροκρότημα (video)
Το γράμμα (του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη)

Το γράμμα (του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη)


"Ελένη Κανονικά δεν πρέπει να σου μιλάω. Που πήγες μονά…

Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας: Επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
Έπιπλα Καλομενίδης στην Πτολεμαΐδα: Ειδικότητά μας ο χώρος εργασίας σας ! (video)

Έπιπλα Καλομενίδης στην Πτολεμαΐδα: Ειδικότητά μας ο χώρος εργασίας σας ! (video)


Με εμπειρία και γνώση, με κορυφαία ποιότητα και μοναδι…

ΠΟΣΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ KAI ΠΟΣΟ ΕΜΕΙΣ? (γράφει ο Στέργιος Μποζίνης)

ΠΟΣΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ KAI ΠΟΣΟ ΕΜΕΙΣ? (γράφει ο Στέργιος Μποζίνης)


Σήμερα το πρωί οι Γερμανοί είχαν στο ενεργειακό τους μ…

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ η Κατερίνα Στεφανίδη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (video)
Δ. Σαρηγιάννης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του κορωνοϊού λόγω υποπαραλλαγής «Κένταυρος» (video)
Στρατηγικό σχέδιο επαναλιγνιτοποίησης της οικονομίας | Απ. Ευθυμιάδης

Στρατηγικό σχέδιο επαναλιγνιτοποίησης της οικονομίας | Απ. Ευθυμιάδης


Μόλις μία τριετία πριν καταστρώναμε Στρατηγικό Σχέδιο…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα