pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζόμενων στην Ενέργεια: Ανακοίνωση για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Όσο περνάνε οι μέρες και φωτίζονται καλυτέρα τα γεγονότα για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, γίνονται πιο ευδιάκριτες οι εγκληματικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων,

της ΔΕΗ Α.Ε, των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση. Όλοι τους υπηρέτησαν και υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μια πολιτική που στόχο έχει την μεγιστοποίηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων που ήταν και  η βασική αιτία για την καταστροφή που συνέβη στο Ορυχείο.

Η μείωση των μισθών περίπου 50% σε όλο το προσωπικό, οι απολύσεις, οι διώξεις αγωνιζόμενων συναδέλφων, η  εφαρμογή την αξιολόγησης με στόχο την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, το δουλεμπόριο των εργολαβιών είναι η μία πλευρά της επίθεσης. Επιπλέον η ΔΕΗ Α.Ε. με την ανοχή του κράτους και της τοπικής διοίκησης, εκμεταλλεύεται τα ορυχεία με βασικό κριτήριο το κέρδος χωρίς να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων της γύρω περιοχής, των οικιστικών ζωνών και του περιβάλλοντος, τον ακριβό εξοπλισμό που πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

Αυτό αποδεικνύει και η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου που δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός αλλά αποτέλεσμα της ληστρικής εκμετάλλευσης του.(π.χ καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις). Επίσης ανέδειξε αυτό που χρόνια είναι γνωστό στην περιοχή, ότι η καθυστέρηση στις μετεγκαταστάσεις δεν αποτελεί ένα γραφειοκρατικό ζήτημα αλλά αποτελεί πάγια τακτική της ΔΕΗ Α.Ε να κωλυσιεργεί ώστε να διαλύονται οι οικισμοί και να γλιτώνει τα έξοδα για τις υποδομές των νέων οικισμών. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με το παραπέρα βήμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε που θα οξύνει τον ανταγωνισμό και την προσπάθεια μείωσης του κόστους που για μια ακόμα φορά θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. 

Ταυτόχρονα ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός πιστός στον ρόλο του προσπαθεί να κρύψει τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις και αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους δείχνοντας ως κυρίως υπευθύνους τους “αρχαιολόγους”. Με αυτό τον τρόπο βγάζει λάδι την εργοδοσία και το κράτος που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι και καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Οι εργαζόμενοι στο Ορυχείο, οι κάτοικοι των Αναργύρων ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να επαναπαυτεί από τις εξαγγελίες υπουργών και εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση. Έχει εμπειρία από υποσχέσεις που έμειναν «άδειο πουκάμισο» επί δεκαετίες. Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο(όλων των εργασιακών σχέσεων), η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, οι κάτοικοι των πληττόμενων οικισμών να συντονίσουν την δράση τους ενάντια στην πολιτική που τους εξαθλιώνει και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Διεκδικούμε:

- Να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή και ασφαλής επαναλειτουργία του ορυχείου για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των ΑΗΣ με λιγνίτη. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

- -Να αναλάβει εξ' ολοκλήρου τα έξοδα για την μετεγκατάσταση η ΔΕΗ Α.Ε και να μην φορτωθούν τα βάρη στον ελληνικό λαό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

- Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. Όχι στην πώληση ΑΗΣ ορυχείων και υδροηλεκτρικών. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

 

Πτολεμαΐδα 15/6/2017  

Δημοφιλή Νέα

Ζητούνται πωλήτριες για άμεση πρόσληψη με κάρτα ανεργίας από το Super market
Πέμπτη 8 Ιουνίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Πέμπτη 8 Ιουνίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σε λίγες μέρες η εκπομπή «Θέσεις και Αντιθέσεις» του kozani.tv με τον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη και πάλι στην τηλεόραση του FLASH…
Σοβαρές ζημιές από αρκούδα σε κτήμα με κερασιές στο Μηλοχώρι Εορδαίας (φωτογραφίες - video)

Σοβαρές ζημιές από αρκούδα σε κτήμα με κερασιές στο Μηλοχώρι Εορδαίας (φωτογραφίες - video)


Σχεδόν καθημερινό έγινε πλέον το φαινόμενο των ζημιών …

Εργατικό ατύχημα στην Νεάπολη Κοζάνης, σοβαρή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο 43χρονος εργάτης | Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα (18:00), βρίσκεται στο χειρουργείο
 Ο υπουργός αποφάνθηκε...
Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος


Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο μεγάλος Έλ…