Ο δήμαρχος Σερβίων, στην τελευταία ανάρτησή του, για το χρέος προς την ΔΕΗ, έχει ευτελίσει τον δημόσιο διάλογο (του Β. Κωνσταντόπουλου)

Προσθέστε το Ptolemaida.tv ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Δεν θα τον ακολουθήσουμε.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν και είναι αμείλικτα.

Του Β. Κωνσταντόπουλου

Πρώην δημάρχου Σερβίων-Βελβενδού

Ο δήμαρχος Σερβίων έχει χάσει την ψυχραιμία του.

Στην τελευταία ανάρτησή του για το χρέος προς την ΔΕΗ, με ανακρίβειες, ψεύδη, ύβρεις και συκοφαντίες, προσπαθεί να αναγάγει την συζήτηση σε προσωπική αντιδικία, για να αποφύγει την απάντηση στην ουσία της δικής μου ανάρτησης.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν και είναι αμείλικτα.

Θα προσπαθήσω να είμαι λιτός στην απάντησή μου,  προσπαθώντας να αναδείξω τα ψεύδη και τις ανακρίβειες, θέτοντας ταυτόχρονα και ερωτήματα.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΗ

Ψέμα 1ο

Αναφέρει ο δήμαρχος «Το 2020, μετά τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, το χρέος 1.413.417,94 € εξοφλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών».

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση εξόφλησε την οφειλή των 1.413.417,94 €  στα πλαίσια της γενικής ρύθμισης για την εξόφληση του χρέους προς την ΔΕΗ όλων τα των φορέων του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι (ΦΕΚ 572,1Β/24-12-2020) και όχι κατόπιν ενεργειών του δημάρχου.

Εκτός και αν ο δήμαρχος πιστεύει ότι κατόπιν ενεργειών του εξοφλήθηκαν τα χρέη προς την ΔΕΗ όλων των φορέων του δημοσίου.

Ψέμα 2ο

Αναφέρει ο δήμαρχος «Ο Δήμος έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΗ.»

Η αλήθεια είναι, με βάση τους δικούς μου υπολογισμούς, που εδράζονται στην πορεία του χρέους 2021, 2022, 2023, όταν ήμουν δημοτικός σύμβουλος και είχα πρόσβαση στις υπηρεσίες, ότι το χρέος σήμερα προς την ΔΕΗ είναι της τάξης των 2.500.000 € (2,5 εκ. ευρώ), επιπλέον αυτών που είχαν ρυθμιστεί στα τέλη του 2024. Επομένως συνολικό χρέος προς την ΔΕΗ που δημιουργήθηκε την περίοδο

1-1-2021 έως σήμερα ανέρχεται στο ύψος των 4,5 εκ. ευρώ.

Ερωτήματα

Επειδή διαφωνούμε δημόσια ως προς το πραγματικό χρέος προς την ΔΕΗ, ζητώ από τον δήμαρχο να ενημερώσει τους πολίτες, απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα.

1. Πόσο είναι το ύψος του χρέους για το οποίο έγινε ο διακανονισμός τον Δεκέμβριο του 2024 και ποια περίοδο αφορά.

2. Ποιο είναι σήμερα το συνολικό χρέος προς την ΔΕΗ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ποσό του διακανονισμού.

3. Ποιοι είναι οι λόγοι εξ αιτίας των οποίων δημιουργήθηκε το  νέο χρέος προς την ΔΕΗ, αφού στις 1-1-2021 το χρέος αυτό ήταν μηδενικό;

4. Να δημοσιεύσει τον λογαριασμό ρεύματος που απέστειλε η ΔΕΗ προς τον δήμο Σερβίων, που να αφορά με ημερομηνία 31-7-2026.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

Εδώ πράγματι υπάρχει μια αντίφαση αλλά ταυτόχρονα και ειρωνεία.

Ο δήμαρχος Σερβίων, μας εγκαλεί για θέματα για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος. Και μάλιστα όχι απλά ευθύνεται αλλά δυνητικά μπορεί να ελεγχθεί και για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Κατά την διάρκεια της θητείας μας ως δημοτική αρχή, μετά από αγώνες 2 ετών (2012-2014), σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, μέσα από μια σειρά  διαπραγματεύσεων, διεκδικήσεων, αλληλογραφίας, συσκέψεων, τόσο στα τοπικά γραφεία της αρμόδιας διεύθυνσης της ΔΕΗ, όσο και στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, με αλλεπάλληλες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβενδού, κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε με την ΔΕΗ για την χορήγηση ποσού ύψους έως 2,0 εκ. ευρώ, ως ανταποδοτικά της ΔΕΗ προς την Δημοτική Ενότητα Καμβουνίων για την κατασκευή αρδευτικού στα Καμβούνια, συνολικής έκτασης 10.650 στρεμμάτων.

Ως δήμαρχος, εκπρόσωπος του δήμου Σερβίων-Βελβενδού, στις 6-8-2014, υπέγραψα την σχετική σύμβαση, οποία προβλέπει:

1. Την χρηματοδότηση σε πρώτη φάση από την ΔΕΗ των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή του αρδευτικού.

2. Την χρηματοδότηση αμέσως μετά των απαραίτητων έργων έως του ποσού των 2,0 εκ. ευρώ.

3. Για όλα τα παραπάνω συντάχθηκε και χρονοδιάγραμμα συνημμένο στην σύμβαση.

4. Η ΔΕΗ θα έκανε τις πληρωμές μόλις ο δήμος προσκόμιζε τα σχετικά παραστατικά (τιμολόγια κλπ), σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στην σύμβαση.

Συμπερασματικά λοιπόν, ως δήμαρχος και προκειμένου να διασφαλίσω τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας των Καμβουνίων, στις 6-8-2014, ένα μήνα περίπου πριν την αποχώρησή μου από τον δήμο, υπέγραψα την σύμβαση με την ΔΕΗ ύψους 2,0 εκ. ευρώ, άμεσα υλοποιήσιμη.

Και ερωτώ:

1. Γιατί οι επόμενοι από μένα δήμαρχοι δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να αντληθούν τα κονδύλια των 2,0 εκ. ευρώ από την ΔΕΗ;

2. Τι έκανε ο σημερινός δήμαρχος Σερβίων στα 7 χρόνια της θητείας του προκειμένου να υλοποιήσει την σύμβαση αυτή;

3. Τι έκανε ο σημερινός δήμαρχος Σερβίων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα;

Περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα των ανταποδοτικών του Ιλαρίωνα, από την πλευρά μας θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να ακυρώσουμε την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, με την οποία τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους της ΔΕΗ.

2608 9