Σε συσκέψεις προχωρούν τις επόμενες μέρες σωματεία και φορείς στη Δ. Μακεδονία για το οξυμένο πρόβλημα της θέρμανσης

Συσκέψεις σωματείων και φορέων στη Δ. Μακεδονία για το οξυμένο πρόβλημα της θέρμανσης

Προσθέστε το Ptolemaida.tv ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Συσκέψεις σωματείων και φορέων στη Δ. Μακεδονία για το οξυμένο πρόβλημα της θέρμανσης.

------------

Σε συσκέψεις σε όλη τη Δυτική Μακεδονία προχωρούν τις επόμενες μέρες εργατικά σωματεία και φορείς, με επίκεντρο το οξυμένο πρόβλημα της θέρμανσης και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για φθηνή Ενέργεια για τον λαό.

Όπως επισημαίνουν, σε κάθε σπίτι και γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, μαγαζί και χωράφι, το βασικό ερώτημα που απασχολεί εργαζόμενους, συνταξιούχους, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και αγρότες είναι «πώς θα βγει αυτός ο χειμώνας», την ώρα που η ακρίβεια σε τρόφιμα, καύσιμα και Ενέργεια εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα.

Σημειώνουν ότι ο μέσος μισθός δεν έχει φτάσει ούτε ονομαστικά στα επίπεδα του 2009, ενώ τα εισοδήματα αυτοαπασχολούμενων και αγροτών συρρικνώνονται. Την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν, τα κέρδη ενεργειακών ομίλων και διυλιστηρίων μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026 καταγράφουν τεράστιες αυξήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,75 ευρώ το λίτρο, από περίπου 1,10 ευρώ πέρυσι, αλλά και συνολικά στις υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα πέλλετ και στα καυσόξυλα. Αντίστοιχα, ακριβότερη έχει γίνει και η τηλεθέρμανση, με αυξήσεις που έφτασαν το 40% στην Κοζάνη και το 75% στην Πτολεμαΐδα το 2025.

«Για να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Μέση οδός δεν υπάρχει», υπογραμμίζουν τα σωματεία και οι φορείς, σημειώνοντας ότι απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια απαιτείται οργάνωση και αγώνας.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται οι εξής συσκέψεις:

  • Καστοριά: Δευτέρα 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καστοριάς. Καλούν το Σωματείο Γουνεργατών Καστοριάς και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.
  • Κοζάνη: Πέμπτη 15 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Καλούν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το ΣΕΕΕΝ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.
  • Φλώρινα: Σάββατο 17 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
  • Γρεβενά: Δευτέρα 19 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Καλεί το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Γρεβενών.

Τα σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή στις συσκέψεις, για να οργανωθεί η διεκδίκηση μέτρων ώστε κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση.

ΑΠΟ: https://www.902.gr

1010 5